<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Immár 122. napja tart az orosz-ukrán háború, mutatjuk az elmúlt tizenkét óra legfontosabb fejleményeit.

  • A brit katonai hírszerzés szerint Ukrajna valószínűleg átrendezi a Szeverodonyeck-Liszicsanszk szektor védelmét, mivel úgy tűnik, az orosz páncélos egységek ha lassan, de biztosan fölénybe kerülnek a felvonulási terület déli szélén. Ez azt követően történt, hogy bejelentették, az ukrán erők hetek óta tartó heves harcok után visszavonulásra készülnek Szeverodonyeckből.
  • A közeli Liszicsanszk városa valószínűleg a harcok következő fő fókuszpontja lesz. Egy oroszbarát vezető szerint még másfél hétre lenne szükség ahhoz, hogy teljes ellenőrzést biztosítsanak a Szeverodonyeck ikertestvérének tekintett település felett. Az ukrán katonák Hirske és Zolote városokból is visszavonultak a túlerőben lévő orosz erőkkel szemben - állította Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.
  • A jelenlegi háromszorosára drágulhat a gáz Németországban, miután Oroszország visszafogta az Európába irányuló szállításokat - jelentette ki egy magas rangú német energetikai tisztviselő. Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség vezetője ezt azzal magyarázta, hogy Moszkva a múlt héten 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gáz mennyiségét, olyan technikai okokra hivatkozva, amelyeket Berlin csak ürügynek tart. 

A Németországból érkezett hír másoknak is rossz előjel. Fotó: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin
A Németországból érkezett hír másoknak is rossz előjel. Fotó: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin

  • Az Európai Tanács 9 milliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának. Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Tanács pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján azzal indokolta, hogy "Ukrajnában háború van, és nincs miből fizetni az ápolónőket, tanárokat, rendőröket, határőröket és sok más közszolgáltatást".
  • Oroszország elítélte az Európai Unió azon döntését, hogy Ukrajnát és Moldovát tagjelöltként fogadta be. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az EU megerősítette, hogy továbbra is "geopolitikai szinten aktívan kihasználja a FÁK-ot", utalva Oroszországnak a volt szovjet országokon belüli befolyási övezetére.
  • Kanada lefoglalhatja és elidegenítheti az ukrajnai orosz invázió miatt szankciókkal sújtott vagyontárgyakat, miután a kanadai szenátus csütörtökön elfogadta Justin Trudeau miniszterelnök javaslatát. Az ottawai kormány ezt követően a lefoglalt vagyonból származó pénzeszközöket Ukrajna támogatására fordíthatja.
  • Ukrajna legfőbb belbiztonsági ügynöksége pénteken közölte, hogy orosz kémhálózatot leplezett le, amelyben Andrii Derkach ukrán törvényhozó is érintett, akit korábban az Egyesült Államok azzal vádolt, hogy orosz ügynök volt. Az állambiztonsági szolgálat szerint Derkach, akinek a tartózkodási helyét nem közölték, magánbiztonsági cégek hálózatát hozta létre, hogy azok segítségével megkönnyítse és támogassa az orosz egységek bevonulását a városokba az Ukrajnával szemben február 24-én kezdődött invázió idején.

Az ukránok szerint Andrii Derkach magánbiztonsági cégek hálózatát hozhatta létre. Fotó: Wikipédia
Az ukránok szerint Andrii Derkach magánbiztonsági cégek hálózatát hozhatta létre. Fotó: Wikipédia

  • Az ukrajnai orosz invázió következtében több mint 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a "Tuzlovszkij Lymans" rezervátumban, egy nemzeti természetvédelmi parkban dolgozó ukrán tudósok szerint. A Nexta jelentése szerint a vízi emlősök "a szonárok munkája és a robbanások miatt nem találnak táplálékot", és Ukrajnán kívül egyre több halott delfint találtak Bulgária és Románia partjainál is.
  • Tömeges emberrablások történtek Melitopolban - állította a délkelet-ukrajnai város polgármestere. Ivan Fedrov szerint "az elmúlt négy hónapban több mint 500 embert raboltak el". Egyúttal azt mondta, hogy az oroszok által megszállt területen a múlt héten ismét tömeges emberrablások kezdődtek.
  • Oroszország február 24-e óta 70 rakétát lőtt ki Odesszára - közölte a délnyugati város regionális ügyészsége. Az ügyészség szerint a rakéták többsége lakóövezeteket és közműveket vett célba.

(The Guardian)