<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hivatalos álláspont szerint Oroszország teljesítette esedékes kötvénytörlesztési kötelezettségeit, de az átutalások a szankciók miatt nem érkeznek meg a kedvezményezettekhez.

Dmitrij Peszkov, az elnöki hivatal szóvivője hétfőn újságírókkal folytatott telefonbeszélgetés során közölte:

Oroszország teljesítette a májusban esedékes kötvénykifizetéseket. Az, hogy az Euroclear elszámolóház az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt nem teljesíti az átutalási megbízásokat, az "nem a mi problémánk" - mondta.

Vasárnap lejárt a határidő két devizakötvény - 29 millió dollár egy euróban denominált, 2036-ban lejáró államkötvény és 71 millió dollár egy 2026-ban lejáró, dollárban denominált papír kamatainak kifizetésére - 100 millió dollár (95 millió euró) kifizetésére.

Oroszországnak május 27-én kellett volna teljesítenie a kifizetéseket, de ez nem történt meg. Ezután 30 napos türelmi idő lépett életbe, amely mostanra lejárt.

Ukrajna február 24-i megtámadása óta Oroszországot messzemenő szankciókkal kizárták a globális pénzügyi rendszerből. Azóta Moszkva a milliárdos devizatartalékok ellenére is nehezen tudja teljesíteni a 40 milliárd dolláros kintlévőségű kötvények kifizetéseit.

A Kreml többször is kijelentette, hogy nem lát okot a fizetésképtelenségre. A szankciók miatt azonban nincs abban a helyzetben, hogy pénzt utaljon a kötvénytulajdonosoknak. A Nyugatot ezért azzal vádolják, hogy mesterséges fizetésképtelenségbe akarja taszítani az országot.

Ami Oroszország rövid távú új hitelfelvételét illeti, egy formális nemteljesítés nagyrészt szimbolikus jelentőségű lenne, mivel Moszkva jelenleg amúgy sem tud nemzetközi hiteleket felvenni, és bőséges olaj- és gázbevételeinek köszönhetően nincs is rá szüksége. A megbélyegzés azonban valószínűleg növelné a hitelfelvételi költségeket a jövőben - és még sok éven át.

A moszkvai pénzügyminisztérium szerint Oroszország a fent említett kötvények euróban és dollárban történő kifizetését az NSD központi értékpapír letétkezelőnek teljesítette. Nem tartják azonban valószínűnek, hogy a pénzeszközök eljutnak a számos nemzetközi tulajdonoshoz. Sok kötvénytulajdonos számára azonban nemteljesítésnek minősül, ha nem utalják át időben a számlájukra a tartozást.

Putyin elnök múlt hét szerdán rendeletet írt alá az orosz külföldi államadósság törlesztésének módjáról a szankciók közepette. Ennek értelmében az orosz pénzügyi rendszeren belül regisztrált kötvénytulajdonosok rubelben kapják meg az esedékes törlesztési kifizetéseket, azon kötvénytulajdonosok részére pedig, akik számára a kivetett nyugati szankciók akadályozzák az átutalásokat, számlát nyitnak a nemzeti elszámolóház és értéktárnál (National Settlement Depository, NSD), és ott helyezik el letétben a törlesztés összegét.

"Az Orosz Föderáció által vállalt eurokötvény-kötelezettségek szigorú betartása érdekében a számlán elhelyezett nominális összeget a valuta aktuális piaci árfolyamán indexálják a tulajdonosokkal való tényleges elszámolás pillanatáig" - közölte a pénzügyminisztérium a  múlt héten. Az elszámolóháznál elhelyezett összeghez a hozzáférés érdekében a befektetőknek rubelszámlát kell nyitniuk egy orosz banknál.

(MTI/Reuters/APA)