<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A mások mellett a Tescót, a Spart és az Aldit is a tagjai között tudó OKSZ megismételte a pár héttel ezelőtti közlését, miszerint az ugyan előfordulhat, hogy a lerabolt polcokat késedelemmel tudják csak visszatölteni az áruházakban, de élelmiszerben nem lesz hiány, és felesleges bespájzolni.

Nincs ok a pánikvásárlásra - röviden így foglalható össze az Országos Kereskedelmi Szövetség pénteki közleményének üzenete. Az Aldit, az Auchant, a Lidlt, a Penny Marketet, a Spart és a Tescót a tagjai között tudó OKSZ a néhány héttel ezelőtti üzenetét ismétli meg, már az országos veszélyhelyzet kihirdetése után. Az ugyanis szemlátomást újabb bevásárlási-spájzolási hullámot indított meg a koronavírustól tartók körében.

Illusztráció (MTI)Illusztráció (MTI)

Mint az OKSZ most is írja, élő kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is. Beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek azért, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat ugyanakkor, teszik hozzá most is, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet. Az áruházak eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit teljesítik. 

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

Indokolatlan áremelkedések: az OKSZ-nél még a gyanú jelét is visszautasítják

A kormány figyelni fogja a boltokban az árak alakulását - válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a veszélyhelyzet bejelentésekor szerdán az Mfor.hu kérdésére. Mint Gulyás elmondta, látnak olyan jeleket, hogy a kereskedők visszaélnek a kialakult helyzettel, ezért minden ilyen esetben hatósági vizsgálatot fognak indítani.

A miniszter kijelentésére reagálva Vámos György, az OKSZ főtitkára megkeresésünkre elmondta, a szövetség tagvállalatai alá tartozó áruházaknál még a gyanú jelét sem tapasztalja annak, hogy nyerészkedési szándékkal nőttek volna meg az árak. Ennek még a feltételezést is visszautasította Vámos György. A cikk megjelenését követően Vámos György közölte: pontosabban az OKSZ tagvállalatai esetében.

Egyúttal hozzátette: azoknál a termékeknél, ahol áremelkedés tapasztalható, ott a beszerzési ár is megemelkedett. Európa szerte sok helyen zárlat van, emiatt nemzetközi szinten is megugrott a beszerzési ár (például szájmaszkoknál). Vámos szerint élesen külön kell választani azt a helyzetet, amikor egy termék ára a beszerzési ár miatt nő meg, illetve azokat az eseteket, ahol nyerészkedni akarnának.

Az OKSZ főtitkára egyetért a kormány azon lépésével, hogy szükség van ellenőrzésekre, de egyúttal nyomatékosan azt is hangsúlyozta, célirányos ellenőrzésre van szükség, azaz oda menjen ellenőrizni a hatóság, ahol felvetődik a gyanú. 

Mit tehetünk a biztonságos vásárlásért?

A szövetség a családok biztonsága érdekében ezúttal külön ajánlásokat is megfogalmaz. Ezek a következők:

  • Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjünk vásárolni. A kisgyermekeket, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyük magukkal vásárolni.
  • Az eladótérben a vásárlók tartunk biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.
  • Ha tudunk, fizessünk készpénz nélküli módon az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
  • Ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.
  • Vásárlás közben is fordítsunk figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.
  • Kövessük a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szánkat és az orrunkat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobjuk be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjünk vagy tüsszentsünk az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.
  • A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogjuk meg, használjunk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, vagy papírzacskót, amibe be is csomagolhatjuk az árut.
  • Védőmaszkok viszont nem ajánlottak az egészséges emberek számára.
  • Ha interneten rendelünk, az OKSZ azt kéri, jelezzük rendeléseink leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnénk kiszállítást, és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.