2020. május 26. 13:31
mfor.hu

Az idén a járvány miatt az atomerőmű építésére fordítandó összegből átcsoportosított a kormány, a jövő évi büdzsében viszont már visszaadják ezt a pénzt.

A jövő évi költségvetési tervezetben a Gazdaságvédelmi Alapban szerepel Paks II. Atomerőmű tőkemelése, amelyre 115,9 milliárd forintot fog az ország fordítani. Ez az összeg egyébként magasabb, mint a korábbi tervekben szerepelt, aminek az az oka, hogy az idei évben ellenben kevesebb pénz jut az erőmű fejlesztésére.

Eredetileg 2020-ban és jövőre is 77 milliárd forintot terveztek fizetni a két új blokk építéséért, de ezt a koronavírus-járványra hivatkozva idén 37 milliárddal csökkentette a kormány. Ennek ellenére az építkezések nem állnak le, és folynak az előkészületek. Lapunk korábbi kérdésére Gulyás Gergely miniszter azt közölte, hogy a koronavírus-járvány alatt sem kell változtatni az ütemterven. A miniszter akkor megerősítette, hogy a Paksra szánt idei költségvetési előirányzatból is átcsoportosítottak több tízmilliárd forintot a gazdasági csomagba. Gulyás Gergely szerint azonban ezt a pénzt a következő két évben visszapótolják, ezért szerinte egy nappal sem nyúlik el a beruházás kivitelezése. A költségvetési törvény terve alapján úgy tűnik, hogy a korábban csökkentett összeget már a jövő évben visszakapja a projekt.

A jövő évi költségvetésről szóló cikkeinket itt találja:

Hatalmas összeget szán a kormány munkanélküli segélyre jövőre

Hadiköltségvetéssel készülünk a 2021-es évre

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.