TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A beruházás nem áll le Gulyás Gergely miniszter szerint.

Március végi állapot szerint 51,89 milliárd forint szerepelt a költségvetés devizaadósságai közt a Paksi Atomerőmű bővítésével összefüggésben az Államadósság Kezelő Központ statisztikai kimutatásában. Egy negyedévvel korábban, 2019 december 31-én 44,93 milliárd forint szerepelt ezen a soron.

Az atomerőmű Az atomerőmű

A beruházás tehát idén sem állt le, folynak az előkészületek. Kérdésünkre a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy a koronavírus-járvány alatt sem kell változtatni az ütemterven.

Az eredetin amúgy már korábban módosítani kellett, miután a tervezési és jóváhagyási folyamatok a vártnál lassabban haladtak. Az Európai Unió engedélyeire két évet kellett várni, mivel a dokumentációkkal kapcsolatban számos kérdés vetődött fel. Az orosz kivitelező ugyanis nem tudott az unióval kompatibilis, az eltérő műszaki és egyéb szabályozási környezetnek megfelelő csomagot összerakni.

Emiatt a blokkok első tervekben szereplő, 2025 körüli átadása tarthatatlanná vált, mai tudásunk szerint valamikor az évtized végén, 2029 táján kerülhet erre sor.

A járvány viszont nem fogja lassítani a beruházást - derült ki a tájékoztatón. Pedig más tételek mellett a Paksra szánt idei költségvetési előirányzatból is átcsoportosítottak több tízmilliárd forintot a gazdasági csomagba. Gulyás Gergely szerint azonban ezt a pénzt a következő két évben visszapótolják, ezért szerinte egy nappal sem nyúlik el a beruházás kivitelezése.

Ezt az álláspontot erősítette meg egy parlamenti képviselői kérdésre Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint a felügyelete alá tartozó gazdasági társaságok esetében az átcsoportosítás olyan mértékű, amely nyilvánvalóan nem veszélyezteti a Paks II. projekt megvalósítását, a beruházáshoz kapcsolódóan folyamatos a munkavégzés, a projekt finanszírozása biztosított.

A miunka folyamatosságára utalnak a friss közbeszerzési kiírások, melyekről a HVG számolt be pénteken.

A lehívásokkal párhuzamosan a kormány folyamatosan előtörleszti az orosz hitelt, ami az eddigi pénzügyi környezetben logikus döntés volt. Ám bizonytalan, hogy a járvány hatására milyen kamatszintek alakulnak ki a pénzpiacokon, ami a törlesztési stratégia újragondolására késztetheti a kormányt.

A bő 12  milliárd eurós beruházáshoz az orosz partner 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosított.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.