3p

A beruházás nem áll le Gulyás Gergely miniszter szerint.

Március végi állapot szerint 51,89 milliárd forint szerepelt a költségvetés devizaadósságai közt a Paksi Atomerőmű bővítésével összefüggésben az Államadósság Kezelő Központ statisztikai kimutatásában. Egy negyedévvel korábban, 2019 december 31-én 44,93 milliárd forint szerepelt ezen a soron.

Az atomerőmű
Az atomerőmű

A beruházás tehát idén sem állt le, folynak az előkészületek. Kérdésünkre a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy a koronavírus-járvány alatt sem kell változtatni az ütemterven.

Az eredetin amúgy már korábban módosítani kellett, miután a tervezési és jóváhagyási folyamatok a vártnál lassabban haladtak. Az Európai Unió engedélyeire két évet kellett várni, mivel a dokumentációkkal kapcsolatban számos kérdés vetődött fel. Az orosz kivitelező ugyanis nem tudott az unióval kompatibilis, az eltérő műszaki és egyéb szabályozási környezetnek megfelelő csomagot összerakni.

Emiatt a blokkok első tervekben szereplő, 2025 körüli átadása tarthatatlanná vált, mai tudásunk szerint valamikor az évtized végén, 2029 táján kerülhet erre sor.

A járvány viszont nem fogja lassítani a beruházást - derült ki a tájékoztatón. Pedig más tételek mellett a Paksra szánt idei költségvetési előirányzatból is átcsoportosítottak több tízmilliárd forintot a gazdasági csomagba. Gulyás Gergely szerint azonban ezt a pénzt a következő két évben visszapótolják, ezért szerinte egy nappal sem nyúlik el a beruházás kivitelezése.

Ezt az álláspontot erősítette meg egy parlamenti képviselői kérdésre Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint a felügyelete alá tartozó gazdasági társaságok esetében az átcsoportosítás olyan mértékű, amely nyilvánvalóan nem veszélyezteti a Paks II. projekt megvalósítását, a beruházáshoz kapcsolódóan folyamatos a munkavégzés, a projekt finanszírozása biztosított.

A miunka folyamatosságára utalnak a friss közbeszerzési kiírások, melyekről a HVG számolt be pénteken.

A lehívásokkal párhuzamosan a kormány folyamatosan előtörleszti az orosz hitelt, ami az eddigi pénzügyi környezetben logikus döntés volt. Ám bizonytalan, hogy a járvány hatására milyen kamatszintek alakulnak ki a pénzpiacokon, ami a törlesztési stratégia újragondolására késztetheti a kormányt.

A bő 12  milliárd eurós beruházáshoz az orosz partner 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!