Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Idén újabb tervdokumentációk készülnek el, folyamatos lesz a lehívás a hitelkeretből. Összesen 110 számlát fog kiállítani az orosz fél.

Mint lapunk beszámolt róla, tavaly év végén felgyorsult a Paksra tervezett új blokkok beruházása. No nem a földmunkák, hanem a műszaki előkészítés - miközben az eredeti tervek szerint 2024 táján már át kellett volna adni a beruházást. Azaz négy év múlva.

Már 2029 az új határidő (Forrás: Paksi Atomerőmű)Már 2029 az új határidő (Forrás: Paksi Atomerőmű)

Az Államadósság Kezelő Központ tavaly év végén 44,93 milliárd forint devizatartozást mutatott ki a paksi beruházással összefüggésben. Ez jelentős ugrás volt a korábbi időszakokhoz képest, amikor pár milliárd forintos tételek szerepelt negyedéves bontásban. Illetve volt egy időszak, amikor 24 milliárd forint is szerepelt ezen a soron, de azt előtörlesztette a magyar állam.

Mint ahogy tette azt a többi tétel esetében is. Tudomásunk szerint a tavalyi harmadik negyedév végén kimutatott 8,34 milliárd forint is erre a sorsra jutott, vagyis azt a hitelrészt már előtörlesztettük. Úgy tudjuk, erre a lépésre készül a kormány az előző év végi, nagyobb összeg esetében is.

A parlament honlapjára felkerült kormányzati tájékoztatás szerint a múlt év végi nagyobb lehívást a létesítmény engedélyezéséhez szükséges műszaki tervek elkészülte miatt hajtotta végre a kormány. A teljes tervdokumentáció - amelynek csak egy része az új blokkok műszaki terve - mintegy 300 ezer oldalt tesznek ki - derül ki Süli János tárca nélküli miniszter tájékoztatásából.

A Pénzügyminisztérium pedig azt árulta el képviselői kérdésre, hogy eddig összesen 239 millió euró értékben történt lehívás a paksi hitelkeretből. Azért külön fizet az állam, ha adott évben nem történik meg az egész évre szánt hitelrész teljes lehívása: ilyen esetekben rendelkezésre tartási díjat kell fizetnünk, erre eddig 1,832 millió eurót kellett fizetnünk.

Figyelembe véve a hitelkeret felhasználását, valamint a költségvetésből fedezett kiadásokat, eddig mintegy 100 milliárd forint értékben elvégzett munkát ellentételezett a magyar állam az orosz kivitelező felé. Ennek egy jelentősebb részét tavaly év vége felé rendezték.

Ami az idei évet illeti, arra lehet számítani, hogy folyamatos lesz a hitelkeret kihasználása. Folytatódik a tervdokumentációk benyújtása, a különböző munkafázisokhoz, például a munkagödör kiásásához kapcsolódóan - tájékoztatták lapunkat.

Az egész projekt során mintegy 110 számlát fog kiállítani az orosz fél, ebből eddig 18 számla benyújtására került sor - értelemszerűen a kisebb tételeket tartalmazókról van szó, hiszen a munka érdemi része még nem kezdődött el.

Mint jeleztük az eredeti, 2024-2025-ös átadási határidőhöz képest jelen állás szerint 2029-ben kerülhet sor az új blokkok átadására. A csúszást részben az uniós engedélyezési folyamat késlekedése okozza (amiért először a brüsszeli bürokráciát hibáztatta a magyar kormány, utóbb viszont elismerték, hogy az orosz fél nem tudott maradéktalanul megfelelni a követelményeknek, sem humánerő-kapacitásban, sem unió-kompatibilis tervek kidolgozásában), de arról is hallani, hogy a kormány sem annyira lelkes már a projekt iránt, mint volt korábban. Bár Orbán Viktor miniszterelnök általában hitet tesz az atomenergia mellett, és az innovációs tárca energiastratégiája is erre alapoz, közben újra teret nyert a kormámnyzati energiapolitikában a napenergia hasznosítása - egyebek mellett a frissen meghirdetett klímavédelmi akcótervben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.