Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

A parkolási biznisz zökkenőmentesen abszolválta a tavaly őszi önkormányzati választásokat: a polgármestereket lecserélhették, de a kerületi parkolási szerződéseket változatlan szereplőkkel kötik meg.

Bár a tavaly őszi önkormányzati választások egyik fő kampánytémája a különböző parkolási mutyik voltak Budapesten, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy túl sok minden nem változhatott parkolás-ügyben, ugyanis pártszínektől függetlenül ugyanaz a cég bukkan fel most is több kerületben, mint amelyik az egyik kulcsszereplője volt a korábbi botrányoknak.

Az ellenzéki polgármester által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat például 7166 darab parkolóhely üzemeltetéséhez szükséges informatikai szoftver biztosítására és üzemeltetésére írt ki közbeszerzést, amelyet egyedüli indulóként a Sessionbase Kft. nyert meg 120 millió forintos ajánlattal - derült ki a legújabb Közbeszerzési Értesítőből.

Cégünk olyan pozíciót kíván betölteni a hazai és az európai egyedi szoftverfejlesztések terén, mely nevünket a valódi minőséggel és megbízhatósággal köti össze, hogy ezzel biztosítsuk hosszú távú nyereségességét és fejlődési lehetőségét - szól a Sessionbase bemutatkozása.

A cég neve ismerősen csenghet. A 444.hu 2018-ban és 2019-ben is részletesen bemutatta, hogy az akkor még fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat megbízásából a parkolási rendszert kezelő Sessionbase Kft. adatbázisában több módosítás is történt; konkrétan készült egy VIP-lista azokról az autókról, melyek ingyen parkolhattak, és parkolási szabálytalanság esetén sem bírságoltak a kerületi parkolóőrök. A rendőrség azonban megszüntette a nyomozást az ügyben, mert szerintük nem történt bűncselekmény.

A tavaly 638 millió forint árbevételt és 30 millió forint nyereséget elkönyvelő Sessionbase tehát változatlanul sikeresen szerepel a különböző önkormányzati közbeszerzéseken, függetlenül attól, hogy az adott kerületnek tavaly ősszel új polgármestere lett vagy sem. A kormánypárti polgármester által irányított XII. kerületben szintén egyedüli versenyzőként nyert közbeszerzést 870 millió forintos ajánlattal tavaly decemberben: feladata a kerületben lévő parkolási övezetek részére egységes, egy rendszerben működő integrált ügyviteli rendszer és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás háttér szállítása, működtetése.

Az I. kerületben viszont ellenzéki lett a polgármester, a Sessionbase viszont maradt. Az önkormányzati tulajdonban lévő Budavári Kapu Kft. márciusban kötött egy évre szóló szerződést a céggel parkolás-ellenőrzési szoftver biztosítására 930 ezer forint/hó áron. Az biztos, hogy 2016-ban is őket választotta az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, a szerződést ugyanúgy Schaffer Zoltán tulajdonos-ügyvezető írta alá.

A céget nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypárti média is gyanúsnak találta; Karácsony Gergely főpolgármestert támadták azzal, hogy még zuglói polgérmesterként titkos szerződést kötött a társasággal. Az Origo tavaly augusztusban írt arról, hogy a XIV. kerületi polgármester egy új parkolási szerződést kötött a zuglói képviselő-testület és a helyi bizottságok megkerülésével egy szoftvercsomag értékesítéséről a Sessionbase Kft.-vel.

Ismert alvállalkozó

Hogy a cég mindenkivel jóban van, azt jól mutatja, hogy a Sessionbase a tulajdonosa a SIS Invest Zrt. nevű cégnek, amelyek Szellem Zoltánhoz és Várszegi Zsolthoz köthetők. A 24.hu írta arról, hogy Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt. Várszegi Zsolt pedig a hvg.hu cikke szerint a Sys IT Kft. egyik tulajdonosa, a cég elnyerte a BKV informatikai közbeszerzését tavaly júliusban, alvállalkozója pedig a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető 4iG lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.