<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A parkolási biznisz zökkenőmentesen abszolválta a tavaly őszi önkormányzati választásokat: a polgármestereket lecserélhették, de a kerületi parkolási szerződéseket változatlan szereplőkkel kötik meg.

Bár a tavaly őszi önkormányzati választások egyik fő kampánytémája a különböző parkolási mutyik voltak Budapesten, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy túl sok minden nem változhatott parkolás-ügyben, ugyanis pártszínektől függetlenül ugyanaz a cég bukkan fel most is több kerületben, mint amelyik az egyik kulcsszereplője volt a korábbi botrányoknak.

Az ellenzéki polgármester által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat például 7166 darab parkolóhely üzemeltetéséhez szükséges informatikai szoftver biztosítására és üzemeltetésére írt ki közbeszerzést, amelyet egyedüli indulóként a Sessionbase Kft. nyert meg 120 millió forintos ajánlattal - derült ki a legújabb Közbeszerzési Értesítőből.

Cégünk olyan pozíciót kíván betölteni a hazai és az európai egyedi szoftverfejlesztések terén, mely nevünket a valódi minőséggel és megbízhatósággal köti össze, hogy ezzel biztosítsuk hosszú távú nyereségességét és fejlődési lehetőségét - szól a Sessionbase bemutatkozása.

A cég neve ismerősen csenghet. A 444.hu 2018-ban és 2019-ben is részletesen bemutatta, hogy az akkor még fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat megbízásából a parkolási rendszert kezelő Sessionbase Kft. adatbázisában több módosítás is történt; konkrétan készült egy VIP-lista azokról az autókról, melyek ingyen parkolhattak, és parkolási szabálytalanság esetén sem bírságoltak a kerületi parkolóőrök. A rendőrség azonban megszüntette a nyomozást az ügyben, mert szerintük nem történt bűncselekmény.

A tavaly 638 millió forint árbevételt és 30 millió forint nyereséget elkönyvelő Sessionbase tehát változatlanul sikeresen szerepel a különböző önkormányzati közbeszerzéseken, függetlenül attól, hogy az adott kerületnek tavaly ősszel új polgármestere lett vagy sem. A kormánypárti polgármester által irányított XII. kerületben szintén egyedüli versenyzőként nyert közbeszerzést 870 millió forintos ajánlattal tavaly decemberben: feladata a kerületben lévő parkolási övezetek részére egységes, egy rendszerben működő integrált ügyviteli rendszer és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás háttér szállítása, működtetése.

Az I. kerületben viszont ellenzéki lett a polgármester, a Sessionbase viszont maradt. Az önkormányzati tulajdonban lévő Budavári Kapu Kft. márciusban kötött egy évre szóló szerződést a céggel parkolás-ellenőrzési szoftver biztosítására 930 ezer forint/hó áron. Az biztos, hogy 2016-ban is őket választotta az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, a szerződést ugyanúgy Schaffer Zoltán tulajdonos-ügyvezető írta alá.

A céget nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypárti média is gyanúsnak találta; Karácsony Gergely főpolgármestert támadták azzal, hogy még zuglói polgérmesterként titkos szerződést kötött a társasággal. Az Origo tavaly augusztusban írt arról, hogy a XIV. kerületi polgármester egy új parkolási szerződést kötött a zuglói képviselő-testület és a helyi bizottságok megkerülésével egy szoftvercsomag értékesítéséről a Sessionbase Kft.-vel.

Ismert alvállalkozó

Hogy a cég mindenkivel jóban van, azt jól mutatja, hogy a Sessionbase a tulajdonosa a SIS Invest Zrt. nevű cégnek, amelyek Szellem Zoltánhoz és Várszegi Zsolthoz köthetők. A 24.hu írta arról, hogy Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt. Várszegi Zsolt pedig a hvg.hu cikke szerint a Sys IT Kft. egyik tulajdonosa, a cég elnyerte a BKV informatikai közbeszerzését tavaly júliusban, alvállalkozója pedig a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető 4iG lett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.