2020. május 26. 18:43
mfor.hu

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyet ha a képviselők támogatnak, akkor megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és véget ér a különleges jogrendi időszak - írja az MTI.

 Az Országgyűlés plenáris ülése (Fotó: MTI/Kovács Tamás)  Az Országgyűlés plenáris ülése (Fotó: MTI/Kovács Tamás) 

Két javaslat 

A két törvényjavaslat közül az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést, így a veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot június közepén megszűnhet.

Varga Judit igazságügyi miniszter kedd délutáni Facebook-posztjában azt közölte, várhatóan június 20-án szűnik meg a veszélyhelyzet Magyarországon.

 A tervezett átmeneti szabályokra térve Orbán Balázs elmondta:

  • az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést,
  • az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart,
  • az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje,
  • a hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad, a kórházparancsnoki rendszert megtartják, 
  • az állami foglalkoztatottak - rendőrök, katonák és kormánytisztviselők - külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik, az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad.

Orbán Balázs szólt arról is, hogy az egészségügyi válsághelyzet intézménye "az egészségügyi készenlét fokozása érdekében megerősödik", a jövőben ez a jogintézmény biztosítja majd a járvány esetleges második hullámára való felkészüléshez szükséges jogi hátteret.

Erről úgy fogalmazott: azt remélik, hogy úgy tudunk a járvány esetleges további szakaszaiban védekezni, hogy nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapot kihirdetésére. Ehhez azonban - folytatta - szükséges, hogy az átmeneti szabályokat a képviselők támogassák.

A járvány elleni védekezés azonban nem szűnt meg - szögezte le Orbán Balázs. Hozzátette: a további védekezéshez szükséges szabályokat a különleges jogrendi felhatalmazás nélkül is meg tudják hozni. Úgy vélte, a védekezés első szakasza a különleges jogrendi állapot nélkül "bizonyosan nem lehetett volna ennyire eredményes".

A járványhelyzet esetleges súlyosbodására firtató újságírói felvetésre Orbán Balázs kifejtette: ha a parlament támogatja a törvényjavaslatot, akkor az egészségügyi válsághelyzet intézményének segítségével meg tudják hozni az eredményes védekezéshez szükséges további szabályokat.

Maradnak a kórházparancsnokok 

Szintén kérdésre a politikus elmondta, hogy törvényjavaslat elfogadása esetén a kórházparancsnoki rendszer határidő nélkül fennmarad a mostani szabályok szerint.

A rémhírterjesztésre vonatkozó kérdésre Orbán Balázs úgy reagált: azt csak a különleges jogrend esetén lehet alkalmazni, így ha a különleges jogrend megszűnik, a tényállás ugyan megmarad, de annak alapján eljárást nem lehet indítani.

A kormány március 11-én döntött a veszélyhelyzet bevezetéséről. Ezalatt a rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletekben rendelkeztek. Orbán Viktor nemrég Belgrádban beszélt arról először, hogy véget vethetnek a veszélyhelyzetnek, és vele együtt a rendeleti kormányzás időszakának. A miniszterelnök akkor azt mondta, május végén kész visszaadni a parlamentnek a különleges felhatalmazást. Korábban még június vége tűnt valószínűnek.

A visszarendeződést alighanem azért hozta előbbre a kormány, mert Orbán meg akarja menteni a nyarat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.