<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Soha nem látott nagyságú pénzmennyiséget ad vissza a kormány a gyermeket nevelő szülőknek 2022. február 15-ig. Lesznek olyanok, akik 809 ezer forintot kapnak.

809 ezer forint a maximum, amit egy szülő adóvisszatérítésként kaphat. Ez az összeg az éves átlagbér adótartalma a NAV számítása szerint. Egy család, jól kereső szülők esetén, több mint másfél millió forinttal lehet gazdagabb. Az adóhatóság a visszajáró összeget automatikusan visszautalja azoknak, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t és az ekhót. Nekik tehát semmi tennivalójuk, csak várniuk kell a pénzesőt.

Pénzeső közeleg. (Fotó: MTI)Pénzeső közeleg. (Fotó: MTI)

Nyilatkozatot a katásoknak kell tenniük, illetve azoknak, akik jogosultak ugyan az adóvisszatérítésre, de az utaláshoz szükséges adataikat nem ismeri a NAV. Ez utóbbi kör nem lehet olyan hatalmas, hiszen ha valaki családi pótlékot kap, akkor adatai már ott vannak a NAV-nál. A családi pótlék pedig alanyi jogon jár, amit az egyik szülő megkap. A másik szülő utalási adatait akár a munkáltatón keresztül is ismerheti a NAV. Ha valakinek az adatai még sincsenek meg a NAV-nál és határidőig, tehát az év végéig nem nyújt be nyilatkozatot, akkor a visszatérítéshez való jogát a 21SZJA adóbevallásában érvényesítheti 2022. május 20-áig.

Ehhez képest megjelenése után két nappal már több, mint húszezren töltötték ki a nyilatkozatot. Ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte. Holott egy két oldalas sűrűn szedett dokumentumról van szó.

Kell idő a nyomtatvány kitöltéséhez, de megéri. (Fotó: Mfor)Kell idő a nyomtatvány kitöltéséhez, de megéri. (Fotó: Mfor)

A nyilatkozat elérhető online és nyomtatható formában kitöltési útmutatóval

És még egy oldal sűrűn szedve. (Fotó: Mfor)És még egy oldal sűrűn szedve. (Fotó: Mfor)

Giga akcióról beszélünk, ami 1,9 millió embert érint és 600 milliárd forintot a NAV számítása szerint. Az adóvisszatérítés nemcsak a gyermeket nevelőknek jár, hanem a várandós nőknek is a fogantatás 91. napjától - mondta el Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. És persze a házastársnak is, amennyiben közös háztartásban élnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.