<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Soha nem látott nagyságú pénzmennyiséget ad vissza a kormány a gyermeket nevelő szülőknek 2022. február 15-ig. Lesznek olyanok, akik 809 ezer forintot kapnak.

809 ezer forint a maximum, amit egy szülő adóvisszatérítésként kaphat. Ez az összeg az éves átlagbér adótartalma a NAV számítása szerint. Egy család, jól kereső szülők esetén, több mint másfél millió forinttal lehet gazdagabb. Az adóhatóság a visszajáró összeget automatikusan visszautalja azoknak, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t és az ekhót. Nekik tehát semmi tennivalójuk, csak várniuk kell a pénzesőt.

Pénzeső közeleg. (Fotó: MTI)
Pénzeső közeleg. (Fotó: MTI)

Nyilatkozatot a katásoknak kell tenniük, illetve azoknak, akik jogosultak ugyan az adóvisszatérítésre, de az utaláshoz szükséges adataikat nem ismeri a NAV. Ez utóbbi kör nem lehet olyan hatalmas, hiszen ha valaki családi pótlékot kap, akkor adatai már ott vannak a NAV-nál. A családi pótlék pedig alanyi jogon jár, amit az egyik szülő megkap. A másik szülő utalási adatait akár a munkáltatón keresztül is ismerheti a NAV. Ha valakinek az adatai még sincsenek meg a NAV-nál és határidőig, tehát az év végéig nem nyújt be nyilatkozatot, akkor a visszatérítéshez való jogát a 21SZJA adóbevallásában érvényesítheti 2022. május 20-áig.

Ehhez képest megjelenése után két nappal már több, mint húszezren töltötték ki a nyilatkozatot. Ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte. Holott egy két oldalas sűrűn szedett dokumentumról van szó.

Kell idő a nyomtatvány kitöltéséhez, de megéri. (Fotó: Mfor)
Kell idő a nyomtatvány kitöltéséhez, de megéri. (Fotó: Mfor)

A nyilatkozat elérhető online és nyomtatható formában kitöltési útmutatóval

És még egy oldal sűrűn szedve. (Fotó: Mfor)
És még egy oldal sűrűn szedve. (Fotó: Mfor)

Giga akcióról beszélünk, ami 1,9 millió embert érint és 600 milliárd forintot a NAV számítása szerint. Az adóvisszatérítés nemcsak a gyermeket nevelőknek jár, hanem a várandós nőknek is a fogantatás 91. napjától - mondta el Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. És persze a házastársnak is, amennyiben közös háztartásban élnek.