<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Formaruhát és szolgálati jelvényt is kapnak az iskolaőrök, akiknek például 1500 méteres síkfutással kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a munkára.

Megjelent a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete, amely részletesen szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az iskolaőröknek, és hogyan végezhetik a munkájukat. Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg, hogy egyes iskolákban egyenruhás iskolaőröket fognak alkalmazni, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek, és rendőrségi alkalmazottak lesznek. Pintér Sándor rendelete szerint a fizikai állóképességüket és a pszichés alkalmasságukat is vizsgálni fogják, gumibottal pedig csak a támadó végtagot üthetik.

A következő gyakorlatokból áll a fizikai állóképesség vizsgálata:

  • mellső fekvőtámaszban karhajlítás és karnyújtás
  • hanyatt fekvésből felülés
  • 1500 méteres síkfutás

Az  iskolaőrként való alkalmazás általános pszichológiai minimumfeltételei pedig a következők:

  • kiegyensúlyozott pszichés állapot
  • átlagos érzelmi-indulati kontroll
  • átlagos pszichés terhelhetőség, stressztűrő képesség
  • átlagos intellektuális képességek
  • átlagos kommunikációs képesség
  • átlagos felelősségtudat
  • szabálykövető magatartás

A belügyminiszteri rendelet szerint az iskolaőrök formaruhát és szolgálati jelvényt kapnak, valamint a médiának nem nyilatkozhat. Részletesen szabályozzák, hogy milyen testi kényszereket alkalmazhatnak majd az iskolaőrök. Ennek egy szép példája a következő:

Az iskolaőr vegyi eszközt vagy rendőrbotot saját elhatározásából vagy szolgálati elöljárója parancsára használhat. 

Lapunk is írt arról, hogy eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.