2p

Formaruhát és szolgálati jelvényt is kapnak az iskolaőrök, akiknek például 1500 méteres síkfutással kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a munkára.

Megjelent a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete, amely részletesen szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az iskolaőröknek, és hogyan végezhetik a munkájukat. Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg, hogy egyes iskolákban egyenruhás iskolaőröket fognak alkalmazni, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek, és rendőrségi alkalmazottak lesznek. Pintér Sándor rendelete szerint a fizikai állóképességüket és a pszichés alkalmasságukat is vizsgálni fogják, gumibottal pedig csak a támadó végtagot üthetik.

A következő gyakorlatokból áll a fizikai állóképesség vizsgálata:

  • mellső fekvőtámaszban karhajlítás és karnyújtás
  • hanyatt fekvésből felülés
  • 1500 méteres síkfutás

Az  iskolaőrként való alkalmazás általános pszichológiai minimumfeltételei pedig a következők:

  • kiegyensúlyozott pszichés állapot
  • átlagos érzelmi-indulati kontroll
  • átlagos pszichés terhelhetőség, stressztűrő képesség
  • átlagos intellektuális képességek
  • átlagos kommunikációs képesség
  • átlagos felelősségtudat
  • szabálykövető magatartás

A belügyminiszteri rendelet szerint az iskolaőrök formaruhát és szolgálati jelvényt kapnak, valamint a médiának nem nyilatkozhat. Részletesen szabályozzák, hogy milyen testi kényszereket alkalmazhatnak majd az iskolaőrök. Ennek egy szép példája a következő:

Az iskolaőr vegyi eszközt vagy rendőrbotot saját elhatározásából vagy szolgálati elöljárója parancsára használhat. 

Lapunk is írt arról, hogy eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!