Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.

Bár a lista még bővülhet, az már biztos, hogy ha nem szól közbe a koronavírus-járvány második hulláma, 491 tanintézményben nemcsak a diákok és a pedagógusok kezdik meg szeptemberben a tanévet, hanem az iskolaőrök is, akiket már toboroznak bruttó 220 ezer forintért. 

491 iskolaőr már biztosan kezd ősszel. Fotó: Pixabay491 iskolaőr már biztosan kezd ősszel. Fotó: Pixabay

A köznevelés intézmények közül 289 jelezte igényét a tankerületnek, hogy szeretnének az iskola falai közé iskolaőrt. Gimnázium alig akad közöttük, mindössze ötben merült fel az igény a fegyelmezés effajta formájára: a budapesti Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban, a budapesti Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban, a Demecseri Oktatási Centrum Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolában, az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolában, valamint a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, GImnázium és Rendészeti Szakiskolában.

Mivel a kormány.hu listáján nem szerepel a megyei bontás, ezért megnéztük, hogy alakul az igények lokációja.

A köznevelési intézmények listáján a két véglet a következő: első helyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll 62 iskolával, Csongrád megyéből azonban egyetlen igényt sem fixáltak eddig.  

A további helyezések így alakulnak:

Pest és Somogy megye (29 -29 db), Nógrád megye (26 db), Heves megye (24 db), Baranya megye (23 db), Bács-Kiskun megye (22 db), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (13 db), Budapest (12 db), Zala megye (10 db), Hajdú-Bihar megye (8 db), Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye (8-8 db), Békés és Fejér megye (7 db), Komárom-Esztergom megye (5 db), Győr-Moson-Sopron megye (4 db), Tolna megye (2 db), Vas megye (1 db).  

A lista másik felét a Szakképzési Centrumoknak elküldött igények teszik ki: itt eddig 203 iskola jelezte, hogy szükségét érzik a gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelkezett, de fegyverrel nem rendelkező, rendőri állományba vett munkatárs mindennapos jelenlétének. 

Itt Budapest vezet 20 iskolával, míg Heves és Vas megyében csak 3-3 iskolában dolgozik majd iskolaőr a 2020-2021-es tanévben. 

A többi megyében így alakulnak az igények a szakképzési intézményekben: Győr-Moson-Sopron megye (19 db), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (18 db), Hajdú-Bihar megye (16 db), Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye (15 db), Jász-Nagykun-Szolnok megye (12 db), Pest megye (11 db), Békés megye (10 db), Baranya (8 db), Csongrád, Nógrád és Komárom-Esztergom megye (7 db), Tolna és Veszprém megye (6 db), Zala és Fejér megye (5 db), Vas és Heves megye (3 db).

Összesítve a két listát, a legtöbb iskolaőr Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezd ősszel, 77 fővel.

Somogyban 44, Pest megyében 40, Nógrádban 33, Budapesten és Bács-Kiskunban 32, Baranyában és Szabolcs-Szatmár-Beregben 31, Hevesben 27, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban 23, Jász-Nagykun-Szolnokban 21, Zalában 15, Veszprémben 14, Komárom-Esztergomban és Fejérben 12, Tolnában 8, Csongrádban 7, míg Vasban 4 fő kezdi meg iskolaőri pályafutását. 

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár korábban azt mondta, az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi. A lista szerint a borsodi régió valóban vezet, ám mindjárt a második helyen a délnyugati somogyi lokációból érkezett a legtöbb jelzés. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.