3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi negyedik negyedévben 185 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ezzel 99 millió euró aktívumba fordult az éves egyenleg az előző évi 658 millió euró deficitet követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett adatokból.

A fizetési mérleg tavalyi egyenlegét a második negyedévi 954 millió euró deficit húzta le. A tőkemérleg egyenlege a negyedik negyedévben 783 millió euró, a múlt év egészét tekintve 2,747 milliárd euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 1,412 milliárd euró negyedéves és 2,697milliárd euró éves aktívummal szemben. Ezen belül az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások értéke a negyedik negyedévben 1,195 milliárd, a tavalyi évben 3,135 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 1,573 milliárd, illetve 2,787 milliárd eurót követően.

A szezonális hatásoktól megtisztítva a folyó fizetési mérleg többlete a tavalyi negyedik negyedévben 570,3 millió euró, a tőkemérleg egyenlege 498,3 millió euró volt - tette hozzá jelentésében az MNB. Az ország külső pénzügyi helyzetét jellemző mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított nettó finanszírozási képesség a külfölddel szemben 967,7 millió euró volt a negyedik negyedévben, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 861,5 millió eurót tett ki, a negyedéves GDP 2,5 százalékát.

Az államháztartás és a jegybank bruttó devizaadóssága a negyedik negyedévben 2,909 milliárd euróval 26,627 milliárd euróra nőtt, nettó adósság helyett azonban pozitív egyenleg 6,457 milliárd euró követelésállomány állt a tavalyi év végén, 1,042 milliárd euróval kisebb az egy évvel korábbinál.

A folyó fizetési mérlegben a reálgazdasági folyamatok, azaz az áruk és szolgáltatások egyenlege a tavalyi negyedik negyedévben 932 millió euró, az év egészében 3,100 milliárd euró aktívummal zárt. Ezen belül az áruforgalom kilenc negyedéven át tartó deficitsorozat a tavalyi utolsó negyedévben megszakadt, és 308 millió euró aktívumba fordult, ezzel az éves deficit 866 millió euróra csökkent az előző évi több mint 3 milliárd euróról. A szolgáltatások a negyedik negyedévi 624 millió euró külkereskedelmi többletével az éves aktívum 3,966 milliárd euróra nőtt az előző évi 7,168 milliárd euróval szemben.

Az elsődleges jövedelmek negyedik negyedévi 633 millió euró kiáramlásával együtt az év egészében 2,260 milliárd euróra emelkedett az éves összeg az előző évi 3,927 milliárd eurót követően. Ezen belül a közvetlen működőtőke befektetések után elszámolt profitkivonás a negyedik negyedévben 1,175 milliárd euró, a tavalyi év egészében 4,465 milliárd euró volt az előző évi 6,435 milliárddal szemben. A profitból azonban 2,298 milliárd eurót újrabefektetett jövedelemként visszaforgattak a külföldi tulajdonosok, 1,945 milliárd euró tulajdonosi részesedésüktől azonban megváltak, így a Magyarországon befektetett friss tőke 352 millió eurót tett ki a múlt évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!