<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megint jóval kevesebbet kapunk majd a vártnál.

Két újabb oltóanyag-szállítmány futott be ma hazánkba, mondta Müller Cecília az Operatív Törzs mai tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos szerint

az AstraZeneca 55 ezer, a Sinopharm pedig 450 ezer vakcinát szállított le, „betárazásuk” jelenleg is zajlik.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Jövő héten viszont sokkal kevesebb oltóanyag érkezik majd a vártnál, tette hozzá.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint a háziorvosok jelenleg AstraZeneca-vakcinával oltanak, a kórházi oltópontokon pedig Pfizer- és Szputnyik-oltóanyagot használnak. A korábbi Sinopharm-szállítmányokat teljes egészében eloltották.

A háziorvosokat arra kérték, hogy a listájukon részesítsék előnyben a 80 év felettieket,

ugyanis még ebben a korcsoportban sem kapta meg mindenki a vakcinát.    

Emellett folyik a rendvédelmi szervek dolgozóinak oltása is.    

Az államtitkár szerint átoltottság tekintetében a második helyen állunk az EU-ban. Eddig 1 millió 149 ezer embert oltottak be, közülük mintegy félmilliót az elmúlt másfél hétben.

Müller Cecília most is kiemelte, hogy korábban soha nem tapasztalt mértékben terjed a járvány. (Ugyanakkor ez nem minden országra igaz: Míg itthon dagad a harmadik hullám, Ausztria kifelé tart a válságból - a szerk.)

A harmadik hullámot február 18-án jelentették be, azóta

a kórházban ápoltak száma a duplájára, a lélegeztetőgépen lévők száma a triplájára emelkedett, a fertőzöttek és az elhunytak között pedig már számos fiatal is van.  

Mint mondta, mindent meg kell tenni, hogy védetté tegyük a lakosságot – erre szolgálnak az oltások –, és elkerüljük a megfertőződést – a vakcinák mellett ezt szolgálják a lezárások is. Kiemelte: a Magyarországon a jelenleg használt vakcinák közül mindegyik hatékony és biztonságos. ( (Dánia ugyanakkor felfüggesztette az AstraZeneca használatát - a szerk.)

Tájékoztatása szerint

eddig 3,2 millióan regisztráltak oltásra, közülük 1,6 millióan 60 év felettiek.

Először a 80 év felettiek oltását fejezik be, majd korban visszafelé haladva következnek a többiek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.