2018. december 5. 07:57
MTI

A britektől hozzánk érkező tőke kicsi, és a két ország kereskedelmi kapcsolata sem olyan erős.

A mostani feltételek mellett az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének, a Brexitnek marginális hatása lehet a magyar gazdaságra - jelentette ki a Világgazdaságnak nyilatkozva Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

A Nagy-Britanniából Magyarországra érkező működő tőke ugyanis kicsi, és nincs annyira szoros kereskedelmi kapcsolat sem a két ország között, mint például Németországgal vagy Ausztriával - vélte.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke ugyancsak a Világgazdaság szerdai számában arról beszélt, hogy a Brexitnek a budapesti turizmusra gyakorolt hatását nehéz megbecsülni. Az üzleti turizmus "európai térképét átrajzolja a kilépés", de ennek elsősorban Frankfurtban és más pénzügyi központokban lehet jelentősége. A brit fiatalokat és az idősebb turistákat az útlevél-ellenőrzés nem tartja vissza az utazástól. A turisták akkor maradhatnak el, ha az angol font árfolyama jelentősen leértékelődik, de erre legfeljebb rendezetlen kilépés esetén kerülhet sor. 

A "másodkörös hatások" közül Pálffy Gergely kiemelte azt, hogy egy szolgáltatóközpont Magyarországra települése lendületet adhat a gazdaságnak. 

A brit kilépés miatt az EU a következő költségvetési ciklusban kevesebb forrásból gazdálkodhat, de az elemző szerint Magyarország nem veszíthet nagyot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.