<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egykori és jelenlegi válogatott focistáink tavaly nemcsak a pályán voltak aktívak, hanem az üzleti életben is. Ugyan a mai napig vannak olyan gazdasági érdekeltségek, melyek gyakorlatilag alvócégeknek tekinthetők, egyre több játékos kezdte el tavaly erősíteni a "másik lábat" is. 

A válogatott focistáink számára eseménydús év volt 2020. És itt most nemcsak arra gondolunk, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehetett nézők előtt játszani, már, amikor egyáltalán pályára lehetett vonulni. És nem is arra gondolunk, hogy sikerült kiharcolni az újabb EB-szereplést, ahol ma már tudjuk, milyen jól helytálltak egy rendkívül nehéznek kinéző csoportban. Sokkal inkább arra gondolunk, ami a játékosokkal kapcsolatban jóval ritkábban jut eszünkbe: a gazdasági, üzleti életben mutatott tevékenységük és szerepvállalásuk, pedig ilyen is van. Sőt, azt kell mondjuk, hogy egyre inkább jellemző, hogy valamilyen saját vállalkozást indítanak - még, ha az átmenetileg alvócégnek is tűnik az éves mérlegek és beszámolók alapján. 

2020-ban nemcsak a pályán, az üzleti életben is nagyon aktívak voltak a játékosok.

Aktív válogatott focisták és már visszavonult játékosok céges ügyeit tekintettük át. A listán új szereplők is feltűntek, úgy mint Lang Ádám, Fiola Attila és Sigér Dávid. Összesen 17 cégről fogunk szót ejteni, melyek 12 volt vagy jelenleg is aktív játékos tulajdonában vannak. 

Nemcsak a pályán aktívak (Fotó: MTI)Nemcsak a pályán aktívak (Fotó: MTI)

A cégek majd' fele veszteséges

A lentebb beillesztett táblázatban felsorolt 17 cég zöme tavaly veszteségesen működött, ami mondjuk nem annyira meglepő, ha egy friss alapítású társaságról van szó, vagy épp egy alvócégről, melynek egy forint árbevétele nem keletkezett. A listán öt olyan cég szerepel, melynek nem volt bevétele, ezek közül kettő friss alapítású. Ez részben indokolhatja a veszteséges működést, hiszen beletelik pár évbe, míg egy új cég tevékenysége felfut és képes lesz nyereséget termelni. Pontosabban

 • 7 cég veszteséget termelt tavaly, 
 • 4 cégnek negatív a saját tőkéje, ami mindenképp tulajdonosi beavatkozást igénylő helyzet,
 • 2 új cégalapítást találtunk tavaly - kettőt már az idei évben is létrehoztak. 

A 2020-as top és flop:

 • a legnagyobb bevételt Tőzsér Dániel lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozó Rosegold Ingatlanfejlesztő Kft.-je érte el, 685,5 millió forintot.
 • A legnagyobb veszteséget Dzsudzsák Balázs vagyonkezelő érdekeltségének, a Rába Medical Invest Kft.-nek kellett elkönyvelnie, 28,4 millió forintot. 
 • A középpályás nevéhez kötődik a 2020-as év legnagyobb profitja is, az egyéb humán egészségügyi ellátással foglalkozó Rába Medical Center Kft., 29,2 milliós nyereséggel zárta az évet. 

Tőzsér Dániel: sportigazgató, mellékállásban egyre nagyobb üzletember

Tőzsér Dániel tavaly nyáron vonult vissza a DVSC csapatkapitányaként az aktív labdarúgástól, ám a sportágtól nem került távol, hiszen a debreceni csapat sportigazgatójának nevezeték ki. A jelek arra utalnak, hogy a visszavonulás után a város gazdasági életében vállal egyre aktívabb szerepet. Rendkívül élénk mozgások történtek a mostanra egész terebélyesre nőtt céghálójában, miközben két régóta meglévő érdekeltségére sem lehet túl sok panasz.

Debreceni focistából nagyvállalkozó lesz? (Fotó: MTI)Debreceni focistából nagyvállalkozó lesz? (Fotó: MTI)

Az ingatlan adásvétellel foglalkozó Rosegold Property muzsikált gyengébben: 2,1 millió forint árbevételből 4,6 milliós veszteség lett a végén. A nagyobb cége, a már említett Rosegold Ingatlanfejlesztő Kft. 685,5 milliós bevételből 422 ezer forintos profitot csinált. Feltételezhető, hogy egy olyan nagyobb projektbe vágtak, mely csak a következő években kecsegtet nagyobb haszonnal. 

Tőzsér Dániel mindenesetre jó lehetőséget láthat az építőiparban, hiszen tavaly egy újabb, lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozó céget alapított Guzser Art Kft. néven. Ebben a társaságban üzlettársa a helyi nagyvállalkozó, Gulyás János. Ám ez még nem volt elég: 2020 utolsó napjaiban a többmilliárdos forgalmat bonyolító Tüzépker Kft.-nek lett az ügyvezetője. A cég, mint nevéből kikövetkeztethető, fa, építőanyag, szaniteráru-nagykereskedelemmel foglalkozik. Pár nappal később, már 2021 legelején a Tüzépker leánycégének, a Keleti Magma Kft. ügyvezetői posztján is megjelent a volt játékos. A cég saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik.

Dzsudzsák Balázs is építi a céghálóját

Debreceni vonalon maradva Dzsudzsák Balázs Tőzsér Dánielhez hasonlóan az elmúlt pár évben elkezdte kiépíteni a céghálóját. 2017-ben hozta létre a sportszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cégét, a DB7.hu Kft.-t, mely a mai napig nem adta le a 2020-as beszámolóját. 2019-ben 3 millió forint bevételből közel 42 milliós mínuszt hozott össze. 

2019-ben az egészségügybe szállt be a focista. Többed magával megalapította a Rába Medical Center Kft.-t és a Rába Medical Invest Kft.-t. 2020-ban mindkét társaság aktív volt már, ám ellentétes eredménnyel zárták az évet. A vagyonkezeléssel foglalkozó Rába Medical Invest 7 milliós bevételből 28,4 milliós mínuszt csinált, ám az egyéb humán egészségügyi ellátással foglalkozó Rába Medical Center szinte berobbant: 105 millió forint bevételt könyvelhettek el, melyből a végén valamivel több mint 29 milliós nyereség maradt. 

Dzsudzsák Balázsnak azonban ez sem elég még, hiszen - ahogy arról lapunk elsőként hírt adott - idén új céget alapított. Az Első Magyar Léghajógyár Kft. légi- és űrjármű gyártással foglalkozik. 

Van, akinek a korábbinál többet hozott a konyhára 2020

A tavaly a koronavírus-járvány hatásai nagyon sok cég gazdálkodásán nyomott hagytak, a focisták között azonban akadnak olyan érdekeltségek, melyek jobban prosperáltak a korábbinál. 

A listánkon szereplő legrégebbi alapítású cég Böde Dániel madocsai Felkov Bt.-je, melynek fő tevékenysége zöldség-gyümölcs kiskereskedelem. A vállalkozás közel 2 millióval több árbevételt könyvelhetett el a korábbinál, 14 millió forintot. A növekedésben vélhetően szerepet játszhatott az általános áremelkedés is, mely különösen Bödéék által árusított termékeket érintette. Év végén 473 ezer forintos nyereséget könyvelhettek el. 

Priskin Tamás még 2015-ben alapította meg a Pritom-Bau Kft.-t, mely ingatlan adásvétellel foglalkozik fő tevékenységként. A cég eddig gyakorlatilag alvócég volt, egy forint árbevétel nélkül, tavaly viszont aktivizálta magát, hiszen 24,3 millió forint bevételhez jutott, amiből 1,3 milliós profit maradt a végén. 

Akiknek, döcögősre sikeredett 2020

2017-es alapítása után 2019-ben már jól prosperáló üzletté nőtte ki magát Torghelle Sándor és Juhász Roland közös vállalkozása, a TS&JR Property Kft. 165 millió forint árbevételből 20,9 milliós profit maradt év végére. A cég látványosan felívelő életpályája azonban 2020-ban megtört. Egy forint árbevétel sem folyt be a kasszába, így 809 ezres veszteség maradt év végére. 

Tavaly jelentette be Torghelle Sándor (balra), hogy befejezi pályafutását (Fotó: MTI)Tavaly jelentette be Torghelle Sándor (balra), hogy befejezi pályafutását (Fotó: MTI)

Juhász Rolandnak volt még egy érdekeltsége, a Kázmér Apartmanházak Kft.. A 2004-es alapítású, ingatlan bérbeadással, üzemeltetéssel foglalkozó cégtől azonban megvált 2020 decemberében.

A tranzakció meglehetősen furcsa, hiszen a korábbi 0 forint bevétel és 800 ezres veszteség után tavaly nagyot ment a cég: tevékenysége 320 millió forint bevételt és 11,7 millió profitot hozott a konyhára.  

Az új tulajdonos Csermely János lett, aki a céget CSR Excellence Kft.-re nevezte át. 

Gera Zoltán gazdasági érdekeltségei is szinte csak vegetálnak. A volt válogatott játékosnak három cége van: 

 • a 2009-ben létrehozott, egyéb gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó D Plusz L Transz Kft. Ez a cég a legjobban prosperáló, ám a 2020-as mérlegét még nem adta le. 
 • 2011-ben hozta létre a 3,5 tonna feletti gépjárművek kölcsönzésével foglalkozó Geremi Trans Kft.-t, mely tavalyról nullás beszámolót adott le. Se bevétel, se profit, se veszteség nem volt. 
 • Ugyanebben az évben alapította meg az MG Budapest Invest Kft.-t, mely az elmúlt évek alapján egyre kevésbé éri meg fenntartani. Folyamatosan csökken a bevétel, tavaly már csak 500 ezer forint folyt be a korábbi 1,8 millió után. A költségek pedig 5,2 milliós veszteséget eredményeztek. 

Az eredménybeszámoló alapján szintén nem végez érdemi tevékenységet a Szalai Ádámhoz kötődő Szalai Brothers Kft. Az ingatlan adásvétellel foglalkozó cég tavaly bevétel hiányában 1,5 milliós veszteséget könyvelt el. Viszont Szalai Ádámnak van egy másik érdekeltsége, mely a legjobban teljesítők közé tartozik a listánkon. 

Bejött a fémfeldolgozás (Fotó: MTI)Bejött a fémfeldolgozás (Fotó: MTI)

A jelenleg is aktív válogatott játékos, Szalai Ádám fémmegmunkálással foglalkozó cége gyakorlatilag tökéletesen működik évek óta. Az OLS-Omega-Laser-Steeltec Kft. 552,3 millió forint árbevételt könyvelhetett el, amiből majdnem 13 milliós tiszta profit maradt.  Ennek ellenére az elmúlt pár évben Szalai Ádám jelentősebb összegű kölcsönt nyújtott a cégnek. A hátrasorolt kötelezettségek között 2019-ben 279 millió forintot tüntettek fel, mint a focistától érkező kölcsön, egy évvel korábban pedig ennél kevesebb összeg szerepelt, 261 millió forint. 2020-ban tovább növekedett ez az összeg, már 303 millió szerepel a mérlegben ezen a soron. A kiegészítő mellékletben azonban már nem részletezik ezt a tételt, így legfeljebb

csak feltételezhetjük az elmúlt évekből származó információk alapján, hogy újabb tízmilliókat adott kölcsön a játékos a társaságnak. 

A cég megítélését ez azonban nem befolyásolhatja túlságosan, mivel a hátrasorolt kötelezettségekhez a számviteli szabályok szerint olyan kölcsönöket, hiteleket sorolnak be, melynek visszafizetési ideje nem meghatározott (de legalább öt évnél hosszabb futamidejű), csőd vagy felszámolási eljárás esetén pedig a többi hitelező kielégítése után kell kiegyenlíteni az itt szereplő tételeket.

Akiknek megjött a vállalkozó kedve

Dzsudzsák Balázs és Tőzsér Dávid mellett mások is saját bizniszbe fogtak, a különbség annyi, hogy velük ellentétben legelső vállalkozásukat alapították meg. 

A középpályás Sigér Dávid Máté Jánossal közösen 2020-ban hozta létre 3 millió forint jegyzett tőkével a Touchbox Kft.-t, melynek főtevékenysége sport, szabadidős képzés. Tavaly bevételük még nem volt, így 2,6 millió forint veszteséget kellett elkönyvelniük. Érdekesség, hogy az alapítással együtt a jegyzett tőkén felül még 17 millió forintot is betoltak a cégbe, amit a lekötött tartalék soron szerepel. Ez egyébként biztosíthatja azt, hogy az első, rendszerint veszteséges éveket fedezni tudja. 

Szintén több játékos projektje az LFG-Team Padsport Kft. Az idei évben fogott össze Gasztonyi Balázs, Lang Ádám és Fiola Attila és belevágtak a sportlétesítmény működtetésbe - legalábbis az új cégnek ez a főtevékenysége. Ami a tulajdonosi arányokat illeti, 

 • Gasztonyi 10, 
 • Fiola és Lang pedig 45-45 százalékban birtokolja a céget. 

Van, aki inkább felhagyott az üzleti világgal

Ez ugyan nem friss történés, ám a válogatott keret egyik tagjával kapcsolatos, ezért érdemes megemlíteni. A jobbhátvédként játszó Bolla Bendegúznak az Opten adatbázis szerint két gazdasági érdekeltsége is volt korábban: 

 • a személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelemmel foglalkozó Főnix-Grund Kft. esetében 2015-ben indult meg a kényszertörlési eljárás. 
 • 2011 júliusában a szintén gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó Pepita Brothers Kft.-nél indult meg a felszámolás. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.