3p

A májusi adatok szerint „csak” 2 milliárddal nőttek az elmúlt hónapban a kórházi adósságok. Ennél csak magasabb tartozásnövekedést láthattunk az elmúlt időkben.

Áprilisban arról írtunk, hogy 20 milliárd forintos kórházi tartozással kapta meg a belügyminiszter az egészségügyi tárcát az újralakult ötödik Orbán-kormányban, amikor is 4,9 milliárddal nőttek egy hónap alatt a tartozások.

A Hévízi Gyógyfürdő és a hozzá tartozó Szent András Reumakórház nullszaldós volt májusban. Fotó: Depositphotos
A Hévízi Gyógyfürdő és a hozzá tartozó Szent András Reumakórház nullszaldós volt májusban. Fotó: Depositphotos

Most pedig a Magyar Államkincstár adatai szerint - melyek az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállományát veszi számba - 22 milliárd forint halmozódott fel az egészségügyi intézményeknél (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket).

Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 200 millió forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 21,8 milliárd, amelyből 400 millió államháztartáson belülre irányul.

Januárban 8,7 milliárd, februárban 13 milliárd, márciusban 16,1 milliárd, áprilisban 20 milliárd, míg a legutolsó hónapban, azaz májusban 22 milliárd forint halmozódott fel a kórházaknál. Tehát kijelenthető, hogy ebben az évben májusban nőttek a legkisebb mértékben a kórházi adósságok.

Tavaly az év ugyanezen időszakában, a 2021. májusi adatok szerint 48,3 milliárdra rúgtak az egészségügyi intézmények tartozásai, igaz, akkor még ez az összeg tartalmazta az egyetemi klinikák kifizetetlen számláit. Az orvosképző egyetemek uganis tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

Legnagyobb adósok májusban:

(a Top 5 helyezett adóssága kivétel nélkül nőtt, a mértékek alapján felállított rangsor annyiban változott április óta, hogy a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet az ötödik helyről "feljött" a harmadikra):

  1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,937 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,373 milliárd forint
  3. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 1,199 milliárd forint
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,198 milliárd forint
  5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,165 milliárd forint.

Legjobb adósok májusban:

  1. Deák Jenő Kórház, Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Almási Balogh Pál Kórház: 0 forint
  2. Állami Szívkórház, Balatonfüred: 3 millió forint
  3. Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet: 4 millió forint
  4. Mátrai Gyógyintézet: 7 millió forint
  5. Karolina Kórház-Rendelőintézet: 9 millió forint

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!