<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Államkincstár által közölt legutolsó adat szerint március végén 16,1 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi ellátók a beszállítóiknak.

Februárban a kórházi adósságok 13 milliárd forintot tettek ki, míg januárban 8,7 milliárdot, tehát a növekedés mértéke némileg csökkent – derül ki a mai közlésből. Ebben viszont nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A 16,1 milliárd forintos tartozás csaknem teljes egészében a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben állt fenn (15,9 milliárd), amelyből 300 millió az államháztartáson belülre irányul. Az állammal szemben fennálló tartozás pedig meghaladta a 100 milliót.

A második legtöbb adóssága most éppen a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Hematológiai Intézetnek van. Fotó: VII. kerület- ittlakunk.hu
A második legtöbb adóssága most éppen a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Hematológiai Intézetnek van. Fotó: VII. kerület- ittlakunk.hu

Emlékezetes: tavaly év végén 41 milliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésből a kórházak adósságának rendezésére, így azok a 2022-es évet 3,3 milliárdos tartozással indították. Ennek köszönhetően az a ritka helyzet állt elő, hogy januárban 19 intézmény volt nullszaldós.

Nem sokáig tartott azonban ez az állapot, februárban és márciusban már tovább halmozódtak a kórházak tartozásai, így jött ki a jelenlegi 16,1 milliárdos hátralék. 2021-ben, az év ugyanezen időszakában 29,1 milliárd forint volt a tartozás, de ahogy feljebb említettük, ebben még benne voltak az egyetemi klinikák tartozásai is, amelyek köztudottan az adósságok ötödét tették ki.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával.

Legnagyobb adósok március 31-én:

  1. Észak-Közép Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,338 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 1,299 milliárd forint
  3. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet 921 millió forint
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 878 millió forint
  5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 816 millió forint

Legjobb adósok március 31-én:

  1. Nullszaldós: Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Békés Megyei Oktató Kórház
  2. 3 millió forint: Állami Szívkórház, Balatonfüred, Tüdőgyógyintézet Törökbálint,
  3. 4 millió forint: Szaplonczay Manó Marcali Kórház
  4. 5 millió forint: Mátrai Gyógyintézet
  5. 9 millió forint: Karolina Kórház-Rendelőintézet