3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Magyar Államkincstár által közölt legutolsó adat szerint március végén 16,1 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi ellátók a beszállítóiknak.

Februárban a kórházi adósságok 13 milliárd forintot tettek ki, míg januárban 8,7 milliárdot, tehát a növekedés mértéke némileg csökkent – derül ki a mai közlésből. Ebben viszont nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A 16,1 milliárd forintos tartozás csaknem teljes egészében a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben állt fenn (15,9 milliárd), amelyből 300 millió az államháztartáson belülre irányul. Az állammal szemben fennálló tartozás pedig meghaladta a 100 milliót.

A második legtöbb adóssága most éppen a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Hematológiai Intézetnek van. Fotó: VII. kerület- ittlakunk.hu
A második legtöbb adóssága most éppen a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Hematológiai Intézetnek van. Fotó: VII. kerület- ittlakunk.hu

Emlékezetes: tavaly év végén 41 milliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésből a kórházak adósságának rendezésére, így azok a 2022-es évet 3,3 milliárdos tartozással indították. Ennek köszönhetően az a ritka helyzet állt elő, hogy januárban 19 intézmény volt nullszaldós.

Nem sokáig tartott azonban ez az állapot, februárban és márciusban már tovább halmozódtak a kórházak tartozásai, így jött ki a jelenlegi 16,1 milliárdos hátralék. 2021-ben, az év ugyanezen időszakában 29,1 milliárd forint volt a tartozás, de ahogy feljebb említettük, ebben még benne voltak az egyetemi klinikák tartozásai is, amelyek köztudottan az adósságok ötödét tették ki.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával.

Legnagyobb adósok március 31-én:

  1. Észak-Közép Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,338 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 1,299 milliárd forint
  3. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet 921 millió forint
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 878 millió forint
  5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 816 millió forint

Legjobb adósok március 31-én:

  1. Nullszaldós: Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Békés Megyei Oktató Kórház
  2. 3 millió forint: Állami Szívkórház, Balatonfüred, Tüdőgyógyintézet Törökbálint,
  3. 4 millió forint: Szaplonczay Manó Marcali Kórház
  4. 5 millió forint: Mátrai Gyógyintézet
  5. 9 millió forint: Karolina Kórház-Rendelőintézet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!