3p

20 milliárd forintos kórházi tartozással kapta meg a belügyminiszter az egészségügyi tárcát.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya 2022. április 30-án 39,3 milliárd forint, ebből 20 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 19,9 milliárd, amelyből 0,4 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Áprilisban nullszaldós lett a Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza. Fotó: MTI/Újvári Sándor
Áprilisban nullszaldós lett a Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza. Fotó: MTI/Újvári Sándor

Mivel egy hónappal korábban még 16,1 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, ezért 4,9 milliárddal nőtt az adósságspirál. Ezzel a csomaggal kapja meg tehát a Belügyminisztérium az egészségügyet, amely az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor irányítása alá került.

Pedig ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, azóta is folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával. Arról, hogy az egészségügyet irányító belügyminiszter ezt hogyan akarja megoldani, egyáltalán tervez-e bármilyen változtatást ezzel kapcsolatban, még nincsenek információk.

Legnagyobb adósok áprilisban

(a mezőny szinte azonos a márciusi adósokkal, csupán helyet cserélt a Péterfy Kórház és a Dél-pesti Centrumkórház):

  1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,499 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,314 milliárd forint
  3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,182 milliárd forint
  4. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,080 milliárd forint
  5. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 971 millió forint.

Legjobb adósok áprilisban:

  1. Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza: 0 forint
  2. Deák Jenő Kórház: 1 millió forint
  3. Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet: 2 millió forint
  4. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: 3 millió forint
  5. Tüdőgyógyintézet Törökbálint: 5 millió forint

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!