2019. március 10. 11:00

De ehhez ma még nincs elég pénz a költségvetésben.

A kormány Családvédelmi Akciótervének egyik pontja a nagycsaládos anyukáknak biztosít szja-mentességet. Azok a szülők mentesülnek élethosszig az adó megfizetése alól, akik legalább négy gyermeket nevelnek.

Jöhet a babaáldás Jöhet a babaáldás

Az akciótervvel kapcsolatos kritikák egy része ezt az intézkedést azért támadta, mert elzárja a lehetőségtől a kevesebb gyermeket szülőket. A három gyermekes anyukáknak adót kell fizetniük, a négy gyermekeseknek nem, ami e vélemények szerint igazságtalan.

A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy miért pont négy gyermeknél húzták meg a határt. Gulyás Gergely válaszából az derült ki, hogy az akcióterv előkészítése során megvizsgálták a három gyermekesek szja-mentességének hatásait is, és arra jutottak, hogy az túl sokba kerülne.

"Három, illetve négy gyermek is fölmerült, de egész egyszerűen a költségvetés teherbíró képessége - úgy ítéltük meg -, hogy idén a négy gyermeket tudja elviselni. Óriási kiadást jelentene a három gyermek. Ha úgy állunk, akkor szívesen lépnénk tovább, de egyelőre erre tudunk kötelezettséget vállalni" - közölte a miniszter.

 

A miniszter szavai annyiban pontosításra szorulnak, hogy az szja-mentesség bevezetésére nem idén, hanem jövő januárban kerül sor - ezt Gulyás jelentette be egyébként ugyanezen a Kormányinfón - tehát a 2020-as büdzsében keletkezik először bevételkiesés.

A 2016-os mikrocenzus felmérés szerint egyébként a gyermekes családok 3 százalékában volt négy vagy több gyermek, és 11,4 százalékuk nevelt három gyermeket (a kétgyermekesek 38,9 százalékot tettek ki, az egy gyermeket nevelők pedig 46,8 százalékot). Vagyis amikor Gulyás a nagy költségekről beszél, azt látjuk, hogy a ráfordításokra ötször nagyobb keretet kellene elkülöníteni a költségvetésben, mint amennyit a négy vagy több gyermekes anyák szja-mentességére szán a kormány. Természetesen a kereseti szintek befolyásolják a tényleges kiadást.

Felvetettük a miniszternek, hogy az ugyanebben a körben - tehát a négy vagy többgyermekeseknél - érvényesíthető családi adókedvezmény eleve lenullázza sok esetben a fizetendő adót. Gulyás szerint ez csak egy bizonyos összeghatárig lehet igaz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adókedvezmény bevezetése óta annyival emelkedtek a bérek, hogy ma már az átlagbérek mellett két szülő esetén megmarad valamekkora összegű adófizetési kötelezettség. Amit a most bevezetendő mentességgel lehet lenullázni.

Bérkalkulátorunk segítségével megnéztük, hogy a legutolsó átlagbér alapján milyen adófizetési kötelezettségekkel kell számolniuk a kétszülős, négy gyermekes háztartásoknak, ahol minden gyermek 20 év alatti. Abból indultunk ki, hogy mindketten átlagbért keresnek. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint tavaly decemberben 360 ezer forint volt bruttó átlagkereset Magyarországon. A kalkulátorunk számítása szerint ilyen bér mellett összesen 37 200 forint szja-fizetési kötelezettsége keletkezik a háztartásnak.

Gulyás mindezek mellett kiemelte, hogy a mentesség élethossziglan szól a nőknek. Az előkészítés során külön felhívták a kormány tagjainak figyelmét arra, hogy a gyermekvállalásnál a nők számára a kiemelten fontosak a stabilitással összefüggő garanciák. A miniszter szerint csökkent ugyan a válások száma - bár még van hova fejlődni ezen a téren - de az élethosszig tartó adómentesség olyan stabilitást jelent, amely pozitív hatással lesz a gyermekek születésére.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.