4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez derül ki a jövő évi büdzsé állami vagyonnal kapcsolatban tervezett bevételeit és kiadásait taglaló fejezetéből.

Egy nagyságrenddel alacsonyabb lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez 2021-ben befolyó osztalék az ideihez képest. Míg 2020-ra összesen 13,9 milliárd forintnyi nyereségrészesedéssel kalkuláltak, addig 2021-re már csak 1,366 milliárdnyival.

A jelentős csökkenés alapvetően abból adódik, hogy a Moltól erre az évre 10,5 milliárdot terveztek be, jövőre azonban egy fillért sem. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy egy kormánydöntés értelmében az MNV 15-15 százalékos Mol- és Richter-pakettjéből 10-10 százalékot kénytelen átadni a Mathias Corvinus Collegiumot működtető Tihanyi Alapítványnak, méghozzá ingyen. Hiszen a Richtertől 2021-re is előirányoznak 616 milliós osztalékot, szemben az idei 2,4 milliárddal. Más kérdés, hogy ez utóbbi nem teljesül, hiszen a gyógyszercégtől csak 1,34 milliárd érkezik. 

1 milliárddal többet kaphat az állam a Szerencsejáték Zrt.-től jövőre. Fotó: MTI
1 milliárddal többet kaphat az állam a Szerencsejáték Zrt.-től jövőre. Fotó: MTI

A Moltól viszont egyelőre úgy tűnik, hogy semmi, mivel a regionális energetikai multi a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött, az idén nem fizet, igaz, kilátásba helyezte, hogy ezt az álláspontját még felülvizsgálhatja. A most napvilágot látott tervezet szerint ugyanakkor jövőre is üres maradhat a Mol-részvényesek marka.

De kevesebb osztalékra számít 2021-ben Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős és Varga Mihály pénzügyminiszter a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft.-től is, 740 millióra, az idei közel 779 millióval szemben (a társaság osztalékpolitikája alapján az MNV az adózott eredmény 85 százalékát elvonja).

Ezzel szemben a Bártfai-Mager Andrea irányítása alá tartozó cégek még valamennyivel, egészen pontosan 200 millió forinttal többet, 22,7 milliárdot fialhatnak a büdzsének 2021-re az ideihez képest. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a Szerencsejáték Zrt.-től 1 milliárddal magasabb összeggel, 15 milliárddal számolnak, a légiforgalmi irányító HungaroControltól viszont az ideinél ötödannyi, 1 milliárd helyett csak 200 millió jöhet 2021-ben. Ami érthető is annak tükrében, a koronavírus-járvány miatt mekkorát zuhantak a repülőutak. Az MVM Zrt.-től remélt osztalék jövő évi előirányzata viszont ugyanannyi, mint az idei: 7,5 milliárd.

Ami a kiadási oldalt illeti, jóval mélyebben nyúlhat a zsebébe az MNV Zrt. jövőre: a tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságoknak ugyanis 6,2 milliárd forintnyi forrást juttathat, szemben az idei 1,5 milliárdnyival.

Ezen apanázs legnagyobb részét, 2,13 milliárdot az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft. kapja tőkeként, azáltal, hogy az MNV megvásárolja az új hangárjának bérleti jogát, emellett finanszírozza a cég eszközbeszerzéseit.

Érdekes, hogy bár a kormány a napokban bejelentette, hogy megszünteti a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, azért még a jövő évre annak működési és egyéb kiadásaira 1 milliárd, a tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések forrásjuttatására pedig 700 millió forintot szavazott meg, annak érdekében, hogy a NET Életjáradék Zrt. tudja törleszteni a hiteleit.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. 1,52 milliárd forintban részesülhet, ebből 1 milliárd a működési költségeinek fedezetére mehet majd, 520 millió pedig tőkeemelésre. Ebből kiszolgáló épületeket, fedett géptárolót létesíthet, gyakorló startgépet szerezhet be, felújíthatja a Panoráma éttermet, valamint a Kincsem Park istállóit és tribünjeit. 

További 850 millió pedig 2021-ben az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. stratégiai beruházásainak megvalósítását szolgálja. 

A többi tétel közül még említést érdemel, hogy az MNV ingatlanberuházásokra, ingatlanok és egyéb eszközök vásárlására is többet fordíthat 2021-ben, 7,95 milliárdot, szemben az idei 6,4 milliárddal. A dohánytermékek kiskereskedelme koncessziós díjának 2021. évi tervezett bevétele általános forgalmi adóval számítva közel félmilliárd forinttal lehet több az ideinél, 1,938 milliárd forint. A közel 5,2 milliárdos játékkaszinó koncessziós díj bevételi előirányzata is magasabb a 2020-asnál, de csak 150 millióval.

Nagyobb privatizációra nem készül a kormány – legalábbis nem tervezett be ebből befolyó összeget. Ebből egyebek mellett arra lehet következtetni, hogy a 2015-ben közel 200 milliárd forintért megvásárolt Budapest Bank vagy nem 2021-ben egyesül a Takarékbankkal és az MKB-val, vagy megvalósul a fúzió, csak pénzmozgás nélkül, például részvénycserével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!