<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Ez derül ki a jövő évi büdzsé állami vagyonnal kapcsolatban tervezett bevételeit és kiadásait taglaló fejezetéből.

Egy nagyságrenddel alacsonyabb lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez 2021-ben befolyó osztalék az ideihez képest. Míg 2020-ra összesen 13,9 milliárd forintnyi nyereségrészesedéssel kalkuláltak, addig 2021-re már csak 1,366 milliárdnyival.

A jelentős csökkenés alapvetően abból adódik, hogy a Moltól erre az évre 10,5 milliárdot terveztek be, jövőre azonban egy fillért sem. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy egy kormánydöntés értelmében az MNV 15-15 százalékos Mol- és Richter-pakettjéből 10-10 százalékot kénytelen átadni a Mathias Corvinus Collegiumot működtető Tihanyi Alapítványnak, méghozzá ingyen. Hiszen a Richtertől 2021-re is előirányoznak 616 milliós osztalékot, szemben az idei 2,4 milliárddal. Más kérdés, hogy ez utóbbi nem teljesül, hiszen a gyógyszercégtől csak 1,34 milliárd érkezik. 

1 milliárddal többet kaphat az állam a Szerencsejáték Zrt.-től jövőre. Fotó: MTI1 milliárddal többet kaphat az állam a Szerencsejáték Zrt.-től jövőre. Fotó: MTI

A Moltól viszont egyelőre úgy tűnik, hogy semmi, mivel a regionális energetikai multi a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött, az idén nem fizet, igaz, kilátásba helyezte, hogy ezt az álláspontját még felülvizsgálhatja. A most napvilágot látott tervezet szerint ugyanakkor jövőre is üres maradhat a Mol-részvényesek marka.

De kevesebb osztalékra számít 2021-ben Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős és Varga Mihály pénzügyminiszter a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft.-től is, 740 millióra, az idei közel 779 millióval szemben (a társaság osztalékpolitikája alapján az MNV az adózott eredmény 85 százalékát elvonja).

Ezzel szemben a Bártfai-Mager Andrea irányítása alá tartozó cégek még valamennyivel, egészen pontosan 200 millió forinttal többet, 22,7 milliárdot fialhatnak a büdzsének 2021-re az ideihez képest. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a Szerencsejáték Zrt.-től 1 milliárddal magasabb összeggel, 15 milliárddal számolnak, a légiforgalmi irányító HungaroControltól viszont az ideinél ötödannyi, 1 milliárd helyett csak 200 millió jöhet 2021-ben. Ami érthető is annak tükrében, a koronavírus-járvány miatt mekkorát zuhantak a repülőutak. Az MVM Zrt.-től remélt osztalék jövő évi előirányzata viszont ugyanannyi, mint az idei: 7,5 milliárd.

Ami a kiadási oldalt illeti, jóval mélyebben nyúlhat a zsebébe az MNV Zrt. jövőre: a tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságoknak ugyanis 6,2 milliárd forintnyi forrást juttathat, szemben az idei 1,5 milliárdnyival.

Ezen apanázs legnagyobb részét, 2,13 milliárdot az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft. kapja tőkeként, azáltal, hogy az MNV megvásárolja az új hangárjának bérleti jogát, emellett finanszírozza a cég eszközbeszerzéseit.

Érdekes, hogy bár a kormány a napokban bejelentette, hogy megszünteti a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, azért még a jövő évre annak működési és egyéb kiadásaira 1 milliárd, a tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések forrásjuttatására pedig 700 millió forintot szavazott meg, annak érdekében, hogy a NET Életjáradék Zrt. tudja törleszteni a hiteleit.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. 1,52 milliárd forintban részesülhet, ebből 1 milliárd a működési költségeinek fedezetére mehet majd, 520 millió pedig tőkeemelésre. Ebből kiszolgáló épületeket, fedett géptárolót létesíthet, gyakorló startgépet szerezhet be, felújíthatja a Panoráma éttermet, valamint a Kincsem Park istállóit és tribünjeit. 

További 850 millió pedig 2021-ben az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. stratégiai beruházásainak megvalósítását szolgálja. 

A többi tétel közül még említést érdemel, hogy az MNV ingatlanberuházásokra, ingatlanok és egyéb eszközök vásárlására is többet fordíthat 2021-ben, 7,95 milliárdot, szemben az idei 6,4 milliárddal. A dohánytermékek kiskereskedelme koncessziós díjának 2021. évi tervezett bevétele általános forgalmi adóval számítva közel félmilliárd forinttal lehet több az ideinél, 1,938 milliárd forint. A közel 5,2 milliárdos játékkaszinó koncessziós díj bevételi előirányzata is magasabb a 2020-asnál, de csak 150 millióval.

Nagyobb privatizációra nem készül a kormány – legalábbis nem tervezett be ebből befolyó összeget. Ebből egyebek mellett arra lehet következtetni, hogy a 2015-ben közel 200 milliárd forintért megvásárolt Budapest Bank vagy nem 2021-ben egyesül a Takarékbankkal és az MKB-val, vagy megvalósul a fúzió, csak pénzmozgás nélkül, például részvénycserével.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.