Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A kínai GDP-t negyedéves bontásban 1992 óta publikálja a helyi statisztikai hivatal, azóta egyszer sem volt még olyan, hogy a gazdaság zsugorodott volna, most azonban a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozások komoly visszaesést hoztak.

A vártnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal csökkent a kínai gazdaság az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés meghaladta az elemzői konszenzust, előzetesen ugyanis 6,5 százalékos csökkenéssel számoltak. A járvány miatti korlátozások miatt a visszaesést nem meglepő, érdekesség ugyanakkor, hogy az idei év első három hónapjában első alkalommal zsugorodott a GDP, azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték publikálni a negyedéves adatokat. Ha nem éves, hanem negyedéves bázison nézzük a számokat, akkor még nagyobb visszaesés látható, hiszen a kínai GDP 9,8 százalékkal esett vissza a múlt év utolsó hónapjaihoz képest.

Látványosan bezuhant a kínai GDPLátványosan bezuhant a kínai GDP

Az első negyedéves bezuhanás után várhatóan elkezdődik majd a kilábalás, ennek előjele lehet, hogy szintén péntek hajnalban publikált márciusi ipari termelési adatok már a konszolidációt vetítik előre. Ez ugyanis a vártnál jóval kisebb mértékben, 1,1 százalékkal esett vissza márciusban éves összehasonlításban. Havi összevetésben pedig kilőtt a kínai ipar, hiszen 32 százalékos volt a bővülés.

Az adatok alapján az látszódik, hogy az első negyedéves gazdasági visszaesés mögött a belső piaci problémák állnak, hiszen a beruházások, az állóeszköz felhalmozás és ami talán a legfontosabb, a kiskereskedelem is "letérdelt", utóbbi közel 20 százalékkal zuhant.

A kiskereskedelem is leállt Kínában az év elején (Forrás: depositphotos)A kiskereskedelem is leállt Kínában az év elején (Forrás: depositphotos)

Az elemzők ugyanakkor a pozitív ipari adat ellenére arra figyelmeztetnek, hogy az egyre fejlődő belső piac ellenére a kínai gazdaság továbbra is brutális exportgépezet, ott pedig a második negyedévben jön majd a fekete leves. A kínai termékek legfontosabb piacain, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában csak március második felétől kezdett eldurvulni a járvány. Ezekben az államokban áprilisban még biztosan, de könnyen lehet, hogy a negyedév további hónapjaiban is korlátozások lesznek, így a kínai gazdaság könnyen lehet, hogy egy keresleti sokkal is szembe kell, hogy nézzen.

A számokat persze lehet szépíteni, ha a kínai gazdaság elkezd "raktárra termelni", a jegybanki és kormányzati programok elég bőkezűek, így átmenetileg komoly likviditással támogatják meg az ottani vállalatokat. Az ugyanakkor komoly bizonytalansági tényező, hogy nyugaton mikor áll vissza az élet a korábbi kerékvágásba, és mikor pörög fel újra a kínai termékek iránti kereslet. Hosszabb távon az is kérdéses, hogy a globális nagyvállalatok a termelést tekintve mennyire akarnak ennyire multinacionálisak lenni, a járvány első fázisában ugyanis számos szakértő azon az állásponton volt, hogy a korábban kihelyezett termelés egy része a jövőben visszatérhet az Egyesült Államokba, illetve az Európai Unióba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.