<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p


			
		
		


		
		

Pénteken kezdődik a labdarúgó NBI 2021/2022-es szezonja a Paks-Mezőkövesd mérkőzéssel. Ennek apropóján megnéztük, milyen keretekkel rajtol a bajnokság és azt is, mivé lettek a csapatok az elmúlt 10 évben a jócskán megnyitott állami pénzcsapok eredményeként. Öregebb és külföldi játékosok lepték el az NBI-et. 

Mivé lesz a focibajnokság, ha immár tíz éve egy labdarúgásért rajongó miniszterelnök van hatalmon?

Adja magát a kérdés annak ismeretében, hogy az elmúlt évtizedben a lehetséges állami pénzpumpa számtalan formáját alkalmazta az Orbán-kormány. Kezdve a közvetlen költségvetési támogatásoktól az újonnan bevezetett TAO-rendszeren át egészen a sportolókat, focistákat vagy épp klubokat érintő adókönnyítésekig. Hogy ennek mi lett az eredménye azt hosszan lehetne ecsetelni, azoknak számtalan leágazásával együtt. Hogy ezek egybecsengenek-e a közel 10 évvel ezelőtt megfogalmazott célokkal, az már más kérdés és valljuk be, nehezen is értelmezhető. 

A fociban elérendő célokat illetően ugyanis az az abszurd helyzet alakult ki, hogy mindig a rögzített célok igazodtak a realitásokhoz, nem pedig a valóságra alapozva tűztek ki elérhető, reális célokat. Persze, még így is akadnak gyakorlatilag elérhetetlen célkitűzések. Annak ellenére ugyanis, hogy a TAO-támogatás dedikáltan az utánpótlás-nevelést volt hivatott támogatni, s annak ellenére, hogy fiatal-kvótát vezettek be, sőt a külföldi játékosok mellőzését is preferálta a szövetség, a klubok ezekben az intézkedésekben nem voltak partnerek. De hisz miért is tették volna, hiszen az elmúlt 10 évben az NBI mezőnye mellett a klubok tulajdonosi háttere is teljesen átalakult. Ennek eredményeként ma már két kivétellel (Újpest és a most feljutott Gyirmót) minden NBI-ben induló csapat NER-lovag vagy kormányközeli személy tulajdonában van. 

És bár a sportágba ölt milliárdok ellenére a hátország - az utánpótlás-nevelés vagy a megfelelői szakmai háttér - meglehetősen gyenge lábakon áll a mai napig, a látványos sikerek (EL-ben és BL-ben induló csapatok, melyek képesek az őszt is megélni) elkezdtek szállingózni az elmúlt pár évben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.