8p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jaj, úgy élvezem én a strandot, mert ott annyira szép és jó – majd hetven éve, hogy Magyarországon mindenki kívülről fújta ezt a naiv kis szocreál dalocskát. Akkor a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, fejen vizes zsebkendővel, pokróccal, hűtőtáskából előszedett rántott hússal és estefelé már nyűgös lurkókkal. Azóta kissé megváltozott a világ – és nemcsak az időjárást, hanem az árakat tekintve is.

Ahány fürdőt felhívtunk, mindenütt készségesen felsorolták a most éppen érvényben lévő árakat, amelyeket egyébként érdemes áttanulmányozni, mert mára elfelejthetjük az „ennyi a belépődíj és kész” formulát. Szinte mindennap mások az árak, jelentős a kedvezmények köre, viszont hétvégén, de főleg ünnepnapokon borsosabbak a tarifák. Léteznek családi belépők, valamint bérletek is, amelyek persze nem két fillérbe kerülnek, de alkalmanként-személyenként kevesebbet kell akkor fizetni. A pénztárosok – szinte mindegyik fürdőnél ez volt a tapasztalatunk - nincsenek arra felhatalmazva, hogy az esetleg egy hónap múlva esedékes árváltozásról tájékoztassák a vendéget.

Mindenhol emelkedtek a belépőárak Budapesten és környékén
Mindenhol emelkedtek a belépőárak Budapesten és környékén
Fotó: Lupabeach.com

Ami ugyancsak újdonság, hogy míg régen az árak május 1-től változtak, ma ez nincs így. Egyrészt, mert az időjárás megbolondult, március végén van 28 fok és június elején ki tudja mennyi lesz, másrészt, mert sok helyütt a turisztikai főszezonhoz igazodva kalkulálnak.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben a belépők ára ez év elején, 2024. január 8-tól 5-13 százalékkal emelkedett. Ez jócskán alatta van a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerinti 2023. évi, átlagosan 17,6 százalékos inflációs rátának. A strandbelépők esetében hasonló mértékű, vagyis 5-13 százalék mértékű változásra lehet számítani.

A Pala verhetetlen

A jegyárakat nézve, a télen is üzemelő fürdőkben a nyári szezonban a felnőtt strandbelépők 100-200 forinttal, a családi belépők 300-500 forinttal lesznek magasabbak – tudtuk meg a zrt. képviselőjétől. A főváros még mindig legnépszerűbb Palatinus fürdője évek óta téli, illetve nyári – eltérő – díjakkal működik. Itt az árak a nyári szezonig változatlanok voltak, a nyári szezon indulásától átlagosan 10-14 százalékos emelést terveznek, a tavalyihoz képest. Június 15-től például a felnőtt belépő ára 5000-5500 forint lesz, a tavalyi 4400-4900 forinthoz képest.

A családi belépők ára 11 000/12 000-13 900/15 300 forint között alakul (a tavalyi 9800-13 700 forinthoz viszonyítva) – attól függően, hogy három- vagy négyfős a család, illetve, hogy hétköznap vagy hétvégi időszakról van szó. Ehhez jön még a helyben vásárolt étel (melegétel, lángos, fagyi, stb.), ami egy négyfős családnál legalább 10 ezer forint.

A fürdők vezetése mindenütt azt ajánlja, hogy a hazai vendégek vegyék igénybe a kedvezményes lehetőségeket (például fürdőbérlet, családi belépő, gyermek-, diák és nyugdíjas jegy, Zsigmondy Klubkártya). A Budapest Spas bérletek kiemelkedő kedvezményeket nyújtanak. A bérlettel, egy alkalomra számítva már 1000-1300 forintos áron is lehet fürdőzni, ráadásul bérlettípustól függően több fürdőbe is lehet vele járni. (Az alkalomszám növekedésével párhuzamosan egyre kedvezőbb a bérlet fajlagos ára, 50-88 százalék kedvezmény is elérhető.) 

Május elején várhatóan még nem lesz ekkora zsúfoltság a Balatonnál
Május elején várhatóan még nem lesz ekkora zsúfoltság a Balatonnál
Fotó: MTI/Mohai Balázs

De mikor is kezdődik a strandszezon? A köztudatban még ma is az él, hogy a strandokon május 1-jén kezdődik a strandolás, ahogyan az évtizedeken át szokás volt. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a fürdővendégek újabban megvárják a napsütéses, forró napokat, vagyis az igazi kánikulát, ami manapság akár 30 fok feletti hőmérsékletet jelenthet. Ezért ma már inkább az időjárástól és az ebből adódóan várható vendégforgalomtól függ, mikor kezdődik a szezon. 

"Társaságunk fürdőiben évek óta ütemezetten, az időjárás alapján mérlegelve nyitjuk meg a külső medencéket, strandokat – nagyjából április végétől június közepéig tartó időszakban. Ezt a gyakorlatot követjük idén is. A meteorológia által a március végi, húsvéti hétvégére jelzett 20-24 fokos meleg időre tekintettel, a Palatinuson a télen is üzemelő medencék mellett megnyitottuk a még tavaly megújult Margaréta-medencét, a Paskál fürdőben pedig már lekerült a sátor az úszómedencéről" – tájékoztatott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. senior kommunikációs vezetője, Réffy Edit.

Április vége táján várhatóan használható lesz már a Gellért fürdő kültéri medencéje, valamint a Palán az élménymedence, majd május végétől június közepéig – az időjáráshoz igazodva – a többi medence és strand is. Addig is folyamatosan zajlanak a felkészítési munkák, így többek között a medencék felújítása, tisztítása, élményelemek és csúszdák karbantartása, a kertek virágosítása, megszépítése.

Elő az igazolványokat!

Amikor strandolni megyünk, ne felejtsük otthon a személyi és egyéb igazolványokat, vagy akár a lakcímkártyákat, mert több helyütt vásárolhatnak kedvezményes belépőjegyet gyermekek, diákok, nyugdíjasok és magyar igazolvánnyal rendelkező 70 éven felüli vendégek, de eme jogosultságot a pénztáraknál bemutatott igazolványokkal vehetjük igénybe. Gyermekek részére 0-3 éves kor között csak regisztrációs díj fizetendő – olvassuk egy helyütt.

Vidéken a gyógyfürdők többsége strandélményt is nyújt, több kültéri medencével. Amikor felhívtunk néhány vidéki fürdőt, az is kiderült, hogy van, ahol a „sima” belépők csak a fürdőkomplexum bizonyos részeire érvényesek. Másutt a szaunaparkba pluszpénzt kell fizetni, sőt, még le kell perkálni valamennyit a szaunafelöntésért is.

A napozóágy- és a szekrény bérlésére, adott esetben a gyógyászati kendő igénybevételére még tegyünk félre pénzt. Az éjszakai élményfürdőzés megint más árakkal működik. Szinte mindenütt léteznek törzsvendég kedvezmények, e téren nincs változás.

Nem mindegy, hány órakor akarunk csobbanni

Az sem ritka, hogy eltérő a kalkuláció, ha mondjuk, kétszer akarunk ugyanazon fürdőbe belépni, ugyanazon a napon, mert mondjuk valaki elment délben máshová ebédelni, aztán visszajött. Van, ahol a felnőtt napijegy 4300 forint, de kétszeri belépéssel 4800, viszont a felnőtt napijegy délután 4-től már csak 3900. Általános, hogy helybeli lakosoknak jelentős a kedvezmény, mondjuk a fele a normál árnak, amit persze lakcímkártyával kell igazolni.

Míg korábban általános volt a május 1-i strandszezon-kezdet, és az ehhez kapcsolódó árváltozás, addig ma már, elsősorban a jelentősen megnövekedett költségek (elsősorban energia) következtében, a fokozatos nyitást választották a kollégák. Van, ahol már részlegesen megnyitották a kültéri medencéket a húsvéti hosszú hétvégére, ami egybeesett a 1,5 hetes tavaszi szünettel is. Többségében azonban a pünkösdi hosszú hétvégére időzítik a nyitást, de több fürdő esetében a teljes medencekínálat csak a nyári szünetre lesz elérhető. Így néhány fürdő már év elején meglépte az árváltozást, míg a többség a nyári szezonra időzíti azt. Ennek mértéke átlagosan 10-15 százalék, csak elenyésző esetben haladja meg ennek mértékét – tájékoztatott Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Az ma már természetes, hogy különböző helyeken, más és más a belépő jegyek ára minden egyes szolgáltatásra, elő kell venni tehát a mobilt és a neten utazás előtt alaposan tájékozódni. Nagyvárosokban, fürdővárosokban, patinás fürdőhelyeken magasabbak az árak, kisebb településeken alacsonyabbak, még akkor is, ha újabb, komfortosabb a létesítmény.

Ó, a Balaton, régi nyarakon

A balatoni strandok nyitvatartása általában az iskolai szünidőhöz szokott igazodni. A június 1-től augusztus 31-ig tartó, klasszikus strandidőszakot már többször felülírta a kissé megbolondult időjárás. Idén volt, aki már áprilisban is megmártózott a tóban.

Az itteni kisebb strandok honlapján még többnyire a tavalyi árak szerepelnek, akadnak köztük igen barátságosak. A révfülöpi császtai strandon például, a jelenlegi honlap szerint, a felnőtt napi belépő, délután 4 után 700 forint, a napi többszöri belépésre jogosító felnőtt jegy 1200 forint. De létezik heti, illetve idénybelépő is, és ahogy azt sok helyütt lehet tapasztalni, a helybéli lakosok jelentős kedvezményben részesülnek.

Eddig még csak a belépőkről volt szó, de hát a strandolás nemcsak ebből áll. A helybeli üdítő, sör vagy snack, netán egyszerűbb ebéd fogyasztása egy családnak már megfontolandó tétel, és akkor még nem beszéltünk a benzinről és a parkolási díjakról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!