2020. február 7. 11:33
mfor.hu

A 2019. januárinál kisebb többlettel zárta az év első hónapját az államháztartás központi alrendszere.

Az államháztartás központi alrendszere 90,4 milliárd forintos többlettel zárta a januárt - közölte a Pénzügyminisztérium. Ez jócskán elmarad az egy évvel ezelőttinél, amikor is 244,5 milliárd forint plusz maradt a büdzsében a hó végén.

A tárca tájékoztatása szerint a központi alrendszeren belül

  • a központi költségvetés 40,8 milliárd forintos,
  • az elkülönített állami pénzalapok 25,7 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,9 milliárd forintos szufficitet értek el.

Közleményükben kitérnek arra is, hogy a kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatokat alapvetően a hatéves bérmegállapodásban foglalt intézkedések, a családok otthonteremtésének támogatása, a kormány által meghozott munkaerő-piaci és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben segítették. 2020-ban pedig tovább folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések is a vállalkozások további támogatásával, az adórendszer versenyképességének növelésével, az adminisztráció egyszerűsítésével.

2020. január elsejével az első Gazdaságvédelmi akcióterv minden eleme életbe lépett, például a kiva mértéke 13 százalékról 12 százalékra, a szálláshelyek általános forgalmi adója pedig 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A családvédelmi akcióterv keretében 2020. január 1-jétől az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, valamint bevezették a nagyszülői gyermekgondozási díjat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.