2019. június 21. 15:07
mfor.hu

Legalábbis egyelőre nem bizonyítható, hogy a kijelzőbámulás miatt folyamatosan előre lógatott fej és a koponya hátsó részén megjelenő csontnyúlvány között ennyire egyértelmű lenne a kapcsolat. Az ezt saccolgató kutatás kapcsán ugyanis több aggály is felmerült.

Csütörtökön írtuk meg, hogy egy tavaly megjelent, de csak most a köztudatba robbant ausztrál kutatás fiatal felnőtteknél csontnyúlványok megjelenését észlelte a koponya hátsó részén. A szarvak kapcsán a tanulmány szerzői feltételezték, a testmódosulást az okozza, hogy a páciensek már kisgyerekkoruk óta folyamatosan előre lógatták a fejüket az okostelefonok kijelzőjének bámulása miatt, és a csontozat ezzel kompenzálta, hogy a fej súlya a gerincoszlop helyett már a nyaki izmokat és ízületeket terheli.

A tanulmány a hirtelen jött hírnévvel a szakma erős kritikáját is a nyakába kapta: röviden összefoglalva úgy reagált rá egy sor tudós és orvos, hogy valóban kialakulhatnak ilyen csontkinövések a koponya tövén, de nem az okostelefonozástól. A kritikusok fő problémái a kutatással: a vizsgálat nem új, hanem a múltban készült röntgenképekkel dolgozott, nem volt kontrollcsoportja, és nem tudja bizonyítani az okozatiságot. A vizsgált pácienseknek továbbá már alapból is volt elég nyakproblémája ahhoz, hogy elmenjen velük az orvoshoz röntgenképet csináltatni, így kijelenthető, hogy nem az átlagot képviselik. Nem tiszta tehát, mennyiben vonatkoztathatók a tanulmány eredményei a populáció fennmaradó részére.

A New York Times megkérdezett néhány szakmabeli tudóst, hogy mit gondol az ausztrál kutatásról. Evan Johnson, a New York-i Presbyterian Hospital gerincklinika fizikoterápiai vezetője szerint a fej hosszú ideig tartó előrelógatása elméletben valóban kiválthat csontkinövéseket a koponya hátsó részén. Mint mondja, ebben a helyzetben a fej fenn tartását segítő ín a koponyát húzza, "a csont pedig ehhez egy kisebb halom vagy nyúlvány képzésével alkalmazkodni fog."

Ennek azonban Johnson nem tulajdonítana nagy jelentőséget. A csontnyúlvány, szerinte, önmagában egy nagy "hát aztán?" - szerinte az a kis plusz csont a koponyában semmit sem jelent. Azt mondja, ennél sokkal inkább ad okot aggodalomra az, hogy a vizsgált páciensek egy részének abnormálisan görbe ívre állt be a nyaka. Ha ezt valóban a technológia okozza, akkor viszont már nem kis semmiség többé. 

David Putrino, a Mount Sinai Health rehabilitációs innovációért felelős igazgatója úgy véli, a görbülő nyak és a csontkinövés közti kapcsolat valódinak tűnik. Azt mondja, a serdülők növésben lévő csontjai nagyobb valószínűséggel változtatják meg a formájukat vagy eresztenek kinövéseket egy megnövekedett erő hatására, mint a felnőttek csontjai - de nem hiszi, hogy eljutottunk volna arra a pontra, hogy ezért az okostelefonokat kéne okolni.

Jól látható a szarv a koponya hátsó részén. (Forrás: Nature) Jól látható a szarv a koponya hátsó részén. (Forrás: Nature)

Dr. David J. Langer, a New York-i Lenox Hill Hospital idegsebészeti vezetője pedig egyenesen így szólt: "ennek én semmi értelmét nem látom." Mint mondta, rég köztudott, hogy csigolyaproblémákat okoz, ha valaki hosszú ideig néz lefelé, görbített nyakkal - a probléma például a sebészeket is sújtja.

„Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy degeneratív gerincbetegségek alakulnak ki, vagy elmozdul egy csigolya a nyakban, mint az, hogy a csontnyúlvány nő ki a koponyából.” - mondta Langer. "Soha nem láttam még ilyesmit, pedig nagyon sok röntgent készítek. Utálok élből károgó lenni, de ez az egész egy kicsit túlzásnak tűnik", folytatta, majd hozzátette:

"Szarvak? Ugyan már."

(New York Times)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.