6p

Egyre több magyar rándul át bevásárolni a határ túloldalára az olcsóbb árak miatt. Ugyanakkor érdemes több dolgot figyelembe venni, ha tényleg spórolni szeretnénk.

Dinamikusan növekszik az a Facebook-csoport, ahol a tagok a szlovákiai bevásárlás élményeit és praktikáit osztják meg egymással. Persze mindez nem véletlen, számos termék ugyanis sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg a Komáromban (Komárno), Párkányban vagy éppen Nagymegyerben található szupermarketekben. Vannak, akik, pedig a bevásárlást családi kirándulássá avanzsálják, ők gyakran Érsekújvárig is elutaznak.

A tapasztalt vásárlók egyik gyakori tanácsa az, hogy mielőtt útnak indul valaki, nézze meg az online is elérhető akciós újságokban, hogy milyen termékeket tud valóban alacsonyabb áron megvásárolni. A másik pedig, hogy érdemes a kiszemelt üzletlánc hűségprogramjához csatlakozni, amely szinte minden esetben online is megtehető, például egy applikáció letöltésével, hiszen ennek köszönhetően akár további kedvezmények érhetőek el.

Egyre több magyar vásárol Szlovákiában
Egyre több magyar vásárol Szlovákiában
Fotó: Depositphotos

A magyar adórendszer itt üt vissza

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésekor az adórendszer átalakítását fontosnak tartotta. Ennek szellemében ugyan a hazai adóék (az adóterhelés általános mértéke) nem lett érdemben alacsonyabb, mint a V4 országokban, ám máshol vannak a hangsúlyok. Magyarországon a személyi jövedelemadó mellett a társasági adó mértéke is viszonylag alacsony, ezt a költségvetés a fogyasztási adókkal (például az áfa) kompenzálja. A nagy probléma az, hogy az európai szinten legmagasabb mértékű áfát további különadókkal fejelték meg az elmúlt években, ezek pedig az üzletekben magasabb árakat eredményeztek. A 4 százalékos kiskereskedelmi adó is hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ban Európában nálunk volt a legmagasabb az infláció mértéke.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!