<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A költségvetés rendben van, a családokat pedig mentesítették a devizahitekektől, nagy gondot így nem jelent a gyenge forint. 

Az idei költségvetés tervezése során a kormány 320,9 forintos euróval számolt még tavaly tavasszal, mára azonban a hazai fizetőeszköz történelmi mélypontra jutott, és volt, hogy 340 forintot kellett fizetni egy euróért. Az árfolyam több ponton is hatással lehet a büdzsére és a gazdaságra, ezért Szakács László, MSZP-s képviselő érdeklődött Varga Mihály pénzügyminiszternél, hogy vajon van-e elegendő tartalék a költségvetésben a forintárfolyam zuhanásának kompenzálására. 

A miniszter helyett a tárca államtitkára, Tállai András nyugtatta Szakács Lászlót, miután megfogalmazta az írásbeli válaszok mára szinte kötelező elemeként megjelenő fricskát:

Fotó: MTIFotó: MTI

"Az Önök felelőtlen gazdaságpolitikájának eredményeként 2010-re az államadósság 80 százalék fölé ugrott, holott 2001-ben még alig haladta meg az 50 százalékot".

Ezzel állította szembe a "polgári kormány válságkezelő és növekedést elősegítő gazdságpolitikájának" eredményeit, úgy mint a tavalyi 4,9 százalékos GDP-növekedést és a 66,4 százalékra mérséklődő államadósságot. 

Ami az MSZP-s képviselő konkrét kérdését illeti, Tállai leszögezte: a gyengébb forintárfolyam számos csatornán keresztül hat a gazdasági folyamatokra. Aggódásra azonban nincs ok, mivel a tárca modellszámításai alapján

"az ellenkező előjelű hatások összességében nagyjából kioltják egymást, így sem a növekedésben, sem a költségvetési egyenlegben nem kell jelentős elmozdulással számolni". 

A biztonságot növeli a költségvetési tartalék, mely idén a GDP 1 százalékának megfelelő összeg, 488 milliárd forint, aminél nagyobb tartalékra még nem volt példa. 

Végezetül felidézi: a családok számára korábban komoly veszteséget jelentő devizahiteleket forinthitellé alakították, így a családoknak már nem kell aggódniuk az árfolyamváltozások miatt. 

Tállai válasza azonban nem volt túlságosan részletes, hiszen az alábbi három kérdésnél mellőzte a válaszadást:

  1. Konzultált-e a Magyar Nemzeti Bank elnökével a költségvetés tervezésénél az árfolyam alakulásáról?
  2. Tervez-e egyeztetést a közeljövőben a jegybank elnökével a forint stabilitása érdekében?
  3. Helyesnek tartaná-e a jegybanki beavatkozást a forint zuhanórepülésének megállítására?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.