<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Karrierje során már másodszor adja fel székét. 

Romló egészségére hivatkozva távozik pozíciójából a távol-keleti ország vezetője, miután egy héten belül kétszer is kórházban járt – írja a Reuters. A politikus évek óta küzd egyebek mellett gyomorfekélyekkel is.

Abe Sinzót először még 2006-ban, az országgyűlés soron kívüli ülésén választották meg először miniszterelnöknek, ám alig egy évvel később, 2007 szeptemberében váratlanul le is mondott több hónapnyi politikai nyomás és népszerűtlenség után, szintén egészségügyi okokra hivatkozva – politikusi pályafutása során nem először adja fel önként a miniszterelnöki széket. Második elnöki ciklusát 2012-ben kezdte, ezt megerősítve 2014-ben és 2017-ben is kétharmados választási győzelmet aratott pártjával és koalíciós partnerével, a Kómeitó párttal.

Abe megítélése az elmúlt időszakban sokat romlott, kritizálták a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban meghozott intézkedések, valamint a botrányokba keveredő párttagok viselkedése miatt is.