2p

A kölcsönzött munkavállalóként dolgozó magyarok helyzete aggasztó.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a Népszava kérdésére azt nevezte a legnagyobb gondnak a külföldi munkavállalók magyarországi munkavállalása kapcsán, hogy itthon sok esetben 10-20 ezres közösségekbe, kisvárosokba érkeznek meg az indonéz vagy a Fülöp-szigeteki munkavállalók, ellentétben Nyugat-Európával, ahol százezres vagy milliós populációk fogadják őket. Hozzátette, ugyanakkor a külföldi munkavállalókkal szembeni társadalmi ellenérzések nagyrészt megszűnőben vannak, ami egyfelől jó jel, másfelől, amennyiben a jelenleginél is több, döntően Ázsiából érkező munkavállaló magyarországi foglalkoztatására készül az ország, ez alapkövetelmény.

Mi lesz a vendégmunkásokkal? Fotó: Depositphotos
Mi lesz a vendégmunkásokkal? Fotó: Depositphotos

Vitatható Orbán Viktor állítása

A szakszervezeti vezető szerint erősen vitatható az a miniszterelnöki állítás, ami szerint az országnak a közeljövőben 500 ezer külföldi munkavállalóra lenne szüksége. Ez a szám csak több éves ciklusra értelmezhető, amikor az ekkora nagyságrendű munkaerő „átforog” a magyar gazdaságon. Hozzátette, a becslések alapján mostani viszonyok mellett egyidejűleg legfeljebb 250 ezer harmadik országbeli foglalkoztatása kivitelezhető.

Könnyű felmondani a magyaroknak

A külföldiek itteni munkavállalásával kapcsolatos, a törvényekbe foglalt ígéreteket legfeljebb mesebeszédnek lehet nevezni – fogalmazott László Zoltán annak kapcsán, hogy a meghirdetett állások betöltésére elvileg a magyar munkavállaló élvez elsőbbséget.

A valóságban leginkább az történik, hogy a hazai és a harmadik országbeli foglalkoztatott együtt dolgozik ugyanannál a cégnél, és a létszámleépítésnél a magyar munkavállalóknak mondanak fel – vázolta a helyzetet. Hozzátette, ezt az is indokolja, hogy a hazai munkavállalótól a végkielégítés mellett is olcsóbb megszabadulni, mint a rendszerint kétéves munkaszerződéssel rendelkező harmadik országbelitől.

A magyar kölcsönzött munkaerőt ugyanis rendkívül könnyű leépíteni: amennyiben a kölcsönbe vevő visszamondja igényét, az olyan gazdasági ok, ami alapján a kölcsönbe adó minden további nélkül megszünteti a munkaviszonyt. A helyzetet tovább rontja, hogy megdöbbentően nagy itthon a kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatottak száma, a Vasas Szakszervezet felmérése szerint a saját területén a foglalkoztatottak 30 százalékára teszi arányukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!