<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Sokat javultak az átfertőződöttségi adatok az oktatási intézmények dolgozóinak körében, derült ki az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

2021 első operatív törzs sajtótájékoztatóját György István területi közigazgatásért felelős államtitkár kezdte, aki arról beszélt, hogy a novemberben és decemberben elvégzett első két tesztkör után január másodikán és harmadikán újabb kivizsgálási lehetőséget biztosítottak az oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak, hogy elébe menjenek a koronavírus-fertőzések elszabadulásának a téli szünet után kezdődő második félév előtt.

Jó hírrel szolgált, mint mondta, összesen 20 744 dolgozót teszteltek le, és közülük csak 209 személy volt pozitív. Ez lényeges javulást jelent a novemberi-decemberi adatokhoz képest: akkor 2 százalékos volt a fertőzöttség, most 1,01 százalékos.

György azt is bejelentette, hogy az operatív törzs létrehozott egy projekt munkacsoportot, mely az oltási terv sikeres végrehajtását hivatott biztosítani. Ennek ő lett a vezetője.

Müller Cecília

kezdetnek szokás szerint átismételte a reggel közzétett napi korona-statisztikát, tegyünk így mi is:

mára virradóra 856 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 328 851 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 174 070 fő, az aktív fertőzöttek száma 144 804 főre csökkent. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Az országos tisztifőorvos értékelte a friss számokat: "a védelmi intézkedések elérték a céljukat, valóban csökkenő a tendencia a megbetegedéseknél", illetve "egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy sikeres a védekezés."

Müller aztán elmondta, hogy eddig közel 12 ezer egészségügyi dolgozónak adták be a koronavírus-elleni vakcinát, majd hozzátette, hogy ma azokba az egészségügyi intézményekbe is kiszállítják a vakcinát, ahova még nem jutott, de az ott dolgozók jelezték az igényüket. Így aztán nekik már az oltópontig se kell bemenniük.

Holnap újabb szállítmány jön, kb. 39 ezer fő oltására elég oltóanyag érkezik az országba.

Kiss Róbert

rendőr alezredes statisztikái szilveszterről és január elsejéről-másodikáról:

  • 636 rendőri intézkedés történt maszkviselési szabály megsértése miatt
  • 575 közterületi maszkviselési szabály megsértése miatt
  • 21 tömegközlekedési eszközön vagy megállóban
  • 40 boltokban

A hosszú hétvégén 5 üzlet ideiglenes bezárásáról döntöttek. 31-én egy ötödik kerületi étterem nyitva volt, ott magánrendezvényt tartottak, ezért 60 napos bezárás járt. Kiss a továbbiakban nem emelte ki, hány napról volt szó, de ideiglenesen bezártak egy 7. kerületi zenés-táncos helyet is, szintén magánrendezvény tartása miatt, valamint bezártak egy 5. kerületi ABC-t és egy 7. kerületi kávézót is.

A kijárási tilalmat összesen 2274 esetben szegték meg a megelőző három napban, 2233-an "ténylegesen," míg 11 esetben a kutyasétáltatási szabály megszegéséről volt szó. Csoportosulások szilveszterkor sem alakultak ki.

Kérdések, válaszok

A sajtóhírek szerint több EU-s tagországban minden vakcinát beadnak, nem tartalékolnak a második oltási körre, ami 21 nappal később lenne esedékes. Itthon mi az eljárás? Müller: itthon az előírásnak megfelelő az eljárási rend, vagyis, amíg nem stabil az ellátás, addig tartalékoljuk a második adagot a már beoltottaknak. A folyamatban lévő kutatások szerint ugyan lehet, hogy másodiknak egy másik gyártó vakcinája is jó, de ez még nem biztos.

Ha valaki a közelmúltban esett át a betegségen, jelentkezhet oltásra? Müller szerint nincs akadálya a jelentkezésnek, az oltásnak sincs ellenjavallata, itt kizárólag a vakcinamennyiség szab határt a vakcinázásnak. Aki már átesett a betegségen, kb. 6 hónapig van védve, csak emiatt kerül hátrébb a sorban.

Ha egy egészségügyi dolgozó most nem akarja, később kérheti-e az oltást, illetve hátrébb sorolódhat-e, ha sokat hezitál? Müller a kérdésre lényegében annyival felelt, hogy biztatja, az egészségügyiseket, hogy ne hezitáljanak.

18 év alattinak nem adják be a mostani vakcinát - ők mikor kerülnek sorra? Müller: a pfizeres vakcinát 16 évtől lehet beadni, az alatt még nem tesztelték eléggé.

Az orosz vakcináról mit tudni? Müller, tömörítve: azt, hogy 6 ezer van nálunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.