2018. június 29. 14:54
MTI

Cserébe az USA jobb kereskedlemi feltételeket biztosított volna a franciáknak, mint az uniónak. A sztorit a Washington Post hozta le.

A The Washington Post értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök felvetette Emmanuel Macron francia elnöknek április végi fehér házi magánjellegű megbeszélésükön, hogy Franciaország lépjen ki az Európai Unióból, és cserébe az Egyesült Államok jobb kereskedelmi feltételeket biztosít számára, mint amilyeneket az EU tagországaként élvez.

A tekintélyes amerikai napilap két európai illetékesre hivatkozva írja ezt. A magánjellegű megbeszéléskor Trump kereskedelmi kérdésekről tárgyalt Macronnal, és egyszer csak azt kérdezte tőle: "Miért nem lép ki az EU-ból?". Megjegyezte, hogy ez esetben Washington olyan kétoldalú kereskedelmi feltételeket biztosítana Franciaországnak, amelyek jobban azoknál, mint amelyeket az Egyesült Államok nyújt egészében az Európai Uniónak.

A Fehér Házban nem kérdőjelezték meg a lapértesülés hitelességét, de kommentálni sem akarták.

A The Washington Post szerint Trump felvetése azt mutatja, hogy neki és azoknak, akik megválasztották, alapvető ismereteik sincsenek Macron nézeteiről. Ez egy példa arra, ahogyan az amerikai elnök ösztönzi az Egyesült Államokkal szövetséges államok szervezetének szétzilálását, az amerikai kormány hivatalos álláspontja ellenében.Az amerikai lap megjegyzi, hogy Trump választási kampánya óta nyilvánosan ócsárolja az EU-t és a NATO-t, és a támadások gyakorisága és elvetemültsége azóta nőtt. Felidézi, hogy egy hete egy észak-dakotai rendezvényen Trump azt mondta: "Az Európai Unió természetesen hasznot akar húzni az Egyesült Államokból, hogy kiürítse a malacperselyünket".

A The Washington Post azt is felemlegeti, Trump kijelentette a három héttel ezelőtti kanadai G7-csúcson, hogy a NATO "ugyanolyan csapnivaló", mint Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA). Arról beszélt Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a NATO-ból, majd nem ildomos támadást intézett Angela Merkel ellen a német kancellár számára legkellemetlenebb pillanatban.

"Ez a mélyülő trend egy elkerülhetetlen következmény levonásához vezet: Trump nem hisz az Európai Unió és az NATO folytonos sérthetetlenségében, és abban sem, hogy az Egyesült Államoknak kötelezettsége van mindkettejük iránt" - írja a The Washington Post.

Az Axios washingtoni hírportál értesülései szerint Trump többször is azt mondta fehér házi hivatalnokoknak, hogy ki akarja léptetni az Egyesült Államokat a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO), ami elképzelhetetlen zűrzavart okozna a globális kereskedelemben. A hírportál egy olyan illetékesre hivatkozva írja ezt, aki tárgyalt róla az elnökkel. Trump számos alkalommal fenyegetőzött ezzel, és gyakran mondta tanácsadóinak: Állandóan szórakozik az Egyesült Államokkal a WTO. Nem tudom, hogy miért vagyunk benne.

Az Axios ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Trump választási kampánya idején az mondta az NBC hírtelevízió egyik műsorában, hogy a Kereskedelmi Világszervezet "egy katasztrófa". Nem sokkal később Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte, hogy az Axios értesülései egyszerűen tévesek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.