TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

 Patthelyzet alakult ki.

Donald Trump amerikai elnök termékenynek, Nancy Pelosi vitákkal terheltnek minősítette pénteki fehér házi tárgyalásukat a részleges kormányzati leállás feloldásáról és a déli határon felépítendő falról.

Donald Trump amerikai elnök Donald Trump amerikai elnök

"Valóban azt mondtam, hogy a részleges kormányzati leállás hónapokig, akár évekig is eltarthat" - fogalmazott Donald Trump újságíróknak a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel tartott tárgyalásokról.

Az elnök pénteken délelőtt tárgyalt a kongresszusi vezetőkkel a kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határon építendő falról. A megbeszéléseken jelen volt Mike Pence alelnök és a határvédelemért felelős belbiztonsági tárca vezetője, Kirstjen Nielsen is. Ez volt az első alkalom, hogy Trump az új összetételű kongresszus vezetőivel tárgyalt.

Nancy Pelosi házelnök vitákkal terheltnek nevezte a tárgyalásokat, bár hozzátette, hogy folytatni fogják. Leszögezte: a demokraták a határon építendő falról csakis a kormányzati leállás megszüntetése után hajlandók tárgyalni. Pelosi azt hangoztatta, hogy a demokraták számára is fontos a határok biztonsága, de ennél előbbre valónak tekintik kormányzati munka újraindulását. "Egyértelműen fogalmaztunk az elnöknek" - tette hozzá.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője megerősítette: "megmondtuk az elnöknek, hogy muszáj újraindítania a kormányzati munkát, de ő kitartott a maga álláspontja mellett, és közölte, hogy a részleges leállás nagyon hosszú ideig, akár évekig is eltarthat". Schumer úgy vélte, hogy az elnök nem akar együttműködni a demokratákkal.

A demokrata többségű képviselőház csütörtökön este elfogadott egy törvénytervezetet, amely biztosítaná a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést, de ebbe nem építette be az elnök által a falépítére követelt több mint ötmilliárd dollárt. Ezt a hiányos költségvetést azonban az elnök nem hajlandó aláírni, ezért a szenátus már meg sem tárgyalja.

A Rózsakertben tartott sajtókonferencián Donald Trump megerősítette: mindenképpen szükségesnek tartja a határfalat, mert szerinte csakis így lehet megakadályozni az illegális migrációt. "Ez nem játék, a nemzetbiztonságról, emberi életekről van szó" - mondta, és többször is azt hangoztatta, hogy a határfal nélkül bűnözők és terroristák is bejuthatnak az Egyesült Államokba.

Trump közölte: felkérte Mike Pence alelnököt, hogy a hét végén állítson fel munkacsoportot a kérdés megvitatására.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Trump lehetségesnek mondta szükséghelyzet bevezetését a határok mentén, ami feljogosítaná őt a határok lezárására.

A két hete tartó részleges kormányzati leállás miatt mintegy 800 ezer kormányzati alkalmazott nem kap fizetést, vagy kényszerszabadságon van.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.