2018. február 21. 18:05
MTI

Az államadósság.

Januárban 344,3 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán kiadott jelentéséből.A növekedést jelentősen lefékezte az egyéb kötelezettségek állományának 130,8 milliárd forintos csökkenése, ami az euró felértékelődése következtében az úgynevezett mark-to-market betéteken keletkezett. (A deviza-államadósság kockázatainak csökkentése érdekében az ÁKK Zrt. swap műveleteket köt, az ilyen ügyletek után a zrt.-nél elhelyezett fedezeti összegek, az úgynevezett mark-to-market betétek az adósságállomány részét képezik és az "egyéb kötelezettségek" soron jelennek meg.)

A költségvetés hiányát és az adósságszolgálat finanszírozását szolgáló forintban denominál állampapírok nettó kibocsátása az év első hónapjában 461,2 milliárd forint volt. A lakossági állampapírok állományának januári növekedése ebből 204,8 milliárd forinttal részesedett.

Január végére 20 072,4 milliárd forintra nőtt a költségvetés állampapír-adóssága, ami az 1078,2 milliárd forint hitleadóssággal együtt a teljes államadósság 78,07 százalékát testesíti meg. A külföldi befektetők kezén ebből 3327,4 milliárd forint értékű államkötvény és 77,7 milliárd forint kincstárjegy volt, aminek átlagos hátralévő futamideje 5,2 év.

A devizaadósság januárban 14 milliárd forintnak megfelelő összeggel emelkedett, amiből 5,5 milliárd forint volt a nettó devizakibocsátás és 8,4 milliárd forint az év vége óta bekövetkezett forintgyengülésből eredő árfolyamveszteség.