4p

Budapest sokat profitált az augusztusi atlétikai világbajnokságból, soha ennyi ausztrál nem járt még például a magyar fővárosban. Ellenben az egyszeri hatás elmúlt, a Balatonnál gyengék a számok.

Egyértelműen a budapesti atlétikai világbajnokság (vb) hatása látszódik a turizmus augusztusi számain - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A sporteseményt augusztus 19-27. között rendezték Budapesten, és a Magyar Turisztikai Ügynökség már korábban közölte, hogy a verseny ideje alatt több mint 170 ezer vendég majd 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban. A szállások jelentős része megtelt, a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt a világbajnokság napjaiban. A szállodai vendégéjszakák 71 százalékát a 4 és 5 csillagos hotelekben töltötték a turisták. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ez idő alatt mintegy 200 országból utaztak a budapesti szálláshelyekre, a vendégéjszakák 85 százalékát a külföldi turisták adták.

A KSH adataiból is egyszeri hatás olvasható ki, ami kicsit feljavította a legfontosabb turisztikai hónap számait. A hivatal közlése szerint augusztusában 2,3 millió vendég 6,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Ez pont a fordítottja az eddigi nyári hónapoknak, júniusban és júliusban is a vendégek száma volt magasabb, a vendégéjszakáké pedig alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Vagyis eddig több vendég volt, de az árak miatt rövidebb ideig maradtak, most viszont kevesebb volt a vendég, de vélhetően főleg az atlétikai vb miatt sokáig tartózkodtak itt.

Ez abból is látszik, hogy főleg olyan térségekből nőtt meg a vendégéjszakák száma, ami mással nem magyarázható. Ázsiából tavaly augusztusban 123,5 ezer vendégéjszaka volt, most 184 ezer, Ausztrália és Óceánia térségéből pedig annyian jöttek Magyarországra, mint talán még soha: 27,6 ezer vendégéjszaka köszönhető nekik. Budapest hatalmasat kaszált: egész augusztusban a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát a fővárosban regisztrálták, utána a Balaton következik 23 százalékos részesedéssel, majd mély szakadék. Külföldivel máshol alig lehetett találkozni.

Megérte? Fotó: Mfor/Csabai Károly
Megérte? Fotó: Mfor/Csabai Károly

Amire viszont nem volt semmilyen hatással az atlétikai vb, az a belföldi turizmus, a magyaroknak augusztusban sem volt több pénzük nyaralni. A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Ezt persze egyrészt magyarázhatja, hogy többen mentek külföldre, de az árak is bezavarhattak: a kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékos inflációt jelent. Ez bőven átlag feletti, hiszen augusztusban az összesített infláció 16,4 százalékos volt.

Annak a hatása is látszik, hogy a kormány úgy döntött: augusztus elsejétől ismét lehet majd SZÉP-kártyával fizetni az élelmiszerért. Az emberek inkább kenyeret vettek, mint elmentek nyaralni. Látványos a visszaesés, 14 százalékal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Arról is hosszas vita ment, hogy milyen volt az idei szezon a Balatonon. Nem igazolták vissza a KSH augusztusi adatai sem azt az optimizmust, ami a kormánymédiából áradt a hazai turizmussal kapcsolatban. Tehát azoknak lett igazuk, akik azt mondták, hogy gyenge volt a szezon. Ez a számok nyelvén: tavaly augusztusban 896 ezer hazai vendégéjszaka volt a Balatonnál, idén 869 ezer, míg külföldiből a 357 ezer éjszaka ugyan 374 ezerre nőtt, de az összesített mérleg:

tavaly augusztusban 1 millió 253 ezer éjszakát töltöttek el fizető vendégek a tónál, idén augusztusban 1 millió 242 ezer éjszakát.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet közgazdásza szerint a belföldi vendégéjszakák számának mérséklődésében a jövedelmi helyzet romlása mellett a külföldi utazások növekedése, a turizmus koronavírus utáni újraindulása játszott szerepet. Jelentős szórás is látszódik, a belföldi vendégéjszakák számának mérséklődése kedvezőtlenül érintheti szerinte a belföldiek által kedvelt desztinációkat, míg a külföldi vendégéjszakák növekedése jó hír a fővárosnak. Míg Budapesten augusztusban a vendégéjszakák száma 14,1 százalékkal emelkedett, addig a Pécs-villányi desztináció esetében két számjegyű volt a visszaesés mértéke. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!