2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világpiaci kőolajárak ugyanis ezen a héten nagyot zuhantak, miközben a forint ugyan gyengült a dollárral szemben, de csak minimális mértékben.

Megállt az északi-tengeri, Brent típusú olaj árának emelkedése a héten, sőt jelentősen, 5 dollárral még csökkent is a hordónkénti ár. Ez 7 százalékos visszaesést jelent néhány nap alatt, jelenleg a Brent jegyzése 65 dollár körül mozog.

Kevesebbe kerülhet a tankolás. Fotó: MTI
Kevesebbe kerülhet a tankolás. Fotó: MTI

A csökkenés legfőbb oka, hogy a vártnál nagyobb olajkészletekről jött hír, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedvezőtlenül nyilatkozott az olajjal kapcsolatban - emlékeztetnek a holtankoljak.hu elemzői. Az IEA-nál úgy látják, hogy az olajár esetében nem jöhetnek tartósan magasabb árak. Hiszen kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Az energiaügynökség megítélése szerint az olajkereslet csupán 2023-ban érheti el a járvány előtti szinteket. Sajnos a vakcinák beadásával lassabban haladnak Európában, így a kereslet visszarendeződése is későbbre várható. Az ázsiai gazdaságban is van némi megtorpanás, ami tovább segítette a tőzsdén az olaj árának esését. 

A dollár árfolyam változása nem volt ennyire jelentős, mint az olajáré, így ez nem lehet komoly hatással a hazai üzemanyagárak alakulására. Az olaj árának jelentős csökkenése miatt a következő héten a holtankoljak.hu arra számít, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára akár 4-6 forint is csökkenhet.

Szükség is lenne erre, hiszen - mint az az alábbi grafikonunkon látható - az idén eddig csak felfelé mentek az üzemanyagárak, amelyek következtében a benzin közel 18, míg a gázolaj csaknem 12 százalékkal kerül most többe, mint január első napján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!