<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Sorban ez már a negyedik egyértelműen Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő alapítvány. Két év után döntött úgy, hogy ideje egy újabb szervezetet létrehozni.

Ezúttal budapesti székhellyel gründolt újabb alapítványt a felcsúti milliárdos vállalkozó, Mészáros Lőrinc - vettük észre a nyilvántartásokban. Az MKB Bank Váci úti székhelyén ugyanis egy új szereplőre bukkantunk az Opten adatbázisában.

2021. október 12-étől az MKB Bankkal osztozik a székhelyen a Pro Filii Alapítvány, mely néhány nappal korábban, október 7-én alakult meg.

A Fővárosi Törvényszék által kiadott végzésből kiderül: az alapítvány nem véletlenül választotta a Mészáros Lőrinc bankjának székhelyét. A Pro Filii alapítója ugyanis a Talentis Group Zrt., vagyis a felcsúti milliárdos érdekeltsége.

Ez már a negyedik alapítványa a milliárdosnak (Fotó: MTI)Ez már a negyedik alapítványa a milliárdosnak (Fotó: MTI)

Az alapítvány gyakorlatilag családi irányítás alatt fog állni. A dokumentumok szerint a szervezet képviselői, egyben a kuratórium tagjai

  • Mészáros Lőrinc és két lánya,
  • Mészáros Beatrix
  • és Homlok-Mészáros Ágnes.

Az alapítvány fő célja, hogy civil és nonprofit szervezetek, valamint magánszemélyek számára elsősorban elektronikus pályázati rendszeren keresztül, olyan közösségi célokat szolgáló, közérdekű vagy humánus okokból megvalósítandó tevékenységek, civil kezdeményezések támogatása, amelyek - hozzájárulnak a Magyarországon és a határon túli magyar lakta településeken élők vagy azok egy csoportja - kiemelten a gyermekek - egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához, - segítik a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetűek életminőségének javítását-, emelik Magyarország szellemi-, művészeti-, kulturális- és sportéletének színvonalát.

Az alapítvány fókuszában tehát a gyerekek vannak, erre egyébként a szervezet neve utal, ha valaki tud latinul. A pro filii ugyanis azt jelenti, hogy "gyerekeknek".

Ez sorban egyébként már a negyedik alapítványa Mészárosnak, aki először 2016-ban hozta létre a Mészáros Alapítványt, majd egy évvel később jegyezték be A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt is. Mindkét szervezettel főként a környékbelieket kívánta támogatni a volt felcsúti polgármester: a helyiek lakhatását vagy épp a fiatalok tanulmányait támogatja pályázatos formában elnyerhető anyagi támogatásokkal.

Jellemzően egyébként mindkét alapítványhoz több százmilliós nagyságrendben érkeznek adományok, viszont ma már nem árulják el a közhasznúsági jelentésben, hogy kitől kapták azt. A legutóbbi jelentésben ugyanis már csak annyi szerepelt, hogy "más gazdálkodók".

A harmadik alapítványát Mészáros Lőrinc 2019-ben hozta létre "Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért" néven, melynek célja - a nevéből is adódóan -, hogy a Kárpát-medencében élők számára az amatőr és professzionális sportoláshoz, a rendszeres testedzéshez való jog érvényesülését támogassa az Alaptörvényben foglalt alapvető értékekkel összhangban. Ennek gazdálkodásáról - akárcsak A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványéról - semmit sem lehet tudni, ugyanis még nem adták le a tavalyi jelentésüket.

Nem ez az egyetlen új alapítvány Mészáros Lőrinc közelében, hiszen ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, az új felesége, Várkonyi Andrea az Alapítvány az innovatív oktatásért névvel nyáron létrehozott szervezet kuratóriumi elnöke lett. Az alapítvány székhelye az az Andrássy úti palota, mely Várkonyi reklámügynökségének, a Whitedog Media Kft.-nek.

Mészáros Lőrinc mellesleg egy friss összesítés szerint a legjótékonyabb magyar lett. A napi.hu összeállítása szerint Mészáros Lőrinc magánvagyonából, valamint a Mészáros Csoporton keresztül is adakozik. Magánadományai 2021-ben elérték az 1,422 milliárd forintot, az elmúlt 5 évben pedig az 5,1 milliárdot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.