2019. október 16. 14:47

Kicsit több mint egy hónappal ezelőtt vette nyilvántartásba a bíróság Mészáros Lőrinc legújabb alapítványát - bukkantunk rá a cégnyilvántartásban.

Új területen szeretné fokozni Mészáros Lőrinc az aktivitását - legalábbis erre következtethetünk abból, hogy nyár közepén egy új alapítvány alapító okiratát alkotta meg. A bíróság malmai egész lassan őrültek, hiszen az okirat július 26-i létrejötte után szeptember 11-i keltezéssel adta ki a nyilvántartásba vételről szóló dokumentumot a bíróság.

Eszerint felcsúti székhellyel és 100 millió forinttal létrehozta az Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért civil szervezetet.

Az alapítvány kuratóriumába Mészáros egyéb sportérdekeltségeinél már bizonyított személyeket ültetett be. Az elnök Vörös József ügyvéd lett, aki A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál is dolgozik. Az egyik kuratóriumi tag az eszéki focicsapatnál is szerepet vállaló Sakalj Ferenc,
a másik pedig Hamar Attila Albertné, aki a felcsúti focialapítvány gazdasági igazgatója, és a hírek szerint a Mészáros Lőrinc körül zajló sportügyletek egyik kulcsfigurája.

Az alapítvány célja - a nevéből is adódóan -, hogy a Kárpát-medencében élők számára az amatőr és professzionális sportoláshoz, a rendszeres testedzéshez való jog érvényesülését támogassa az Alaptörvényben foglalt alapvető értékekkel összhangban. A bíróság oldalán közzétett dokumentum szerint az alapítvány fő célja a

 • Magyarország,
 • Szlovákia,
 • Ausztria,
 • Bosznia-Hercegovina,
 • Csehország,
 • Horvátország,
 • Románia,
 • Szerbia,
 • Szlovénia
 • és Ukrajna

területén működő sportegyesületek és a sportot támogató helyi közösségek minél teljesebb értékű támogatása és közösségépítő munkájuk fenntartása, megerősítése.

Ennek érdekében strukturális együttműködéseket szeretnének kialakítani, melynek keretében a tárgyi, létesítményi intézményi feltételeket is biztosítanák, előteremtenék.

A leírás alapján rögtön eszünkben juthat, hogy az új Mészáros-alapítvány célja meglehetősen egybecseng a kormányzati elképzelésekkel, melynek keretében már több mint 30 milliárd forint közpénzt költöttek el a határon túli foci fejlesztésére, akadémiák létrehozására.

Egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy az állami pénzből megvalósított akadémiák közötti szinergiákat erősítené, támogatná az Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért. Ebből aztán az is következhet idővel, hogy lefölözhetik  a gazdasági és a sportszakmai hasznot is.

Amennyiben ez a valós szándék, akkor lényegében semmi más nem fog történni, minthogy a magyar adófizetői pénzből felhúzott akadémiák központi partnere lehet a miniszterelnök milliárdos jóbarátjának új alapítványa. Ráadásul mivel Mészáros Lőrinc az egyik legjobban kitömött focialapítvány elnöke, a Puskás Akadémiát is gyarapíthatja a határainkon túl felnevelt fiatalokkal - no nem mintha amúgy, a felcsúti focicsapat a fiatalok pályára küldéséről lenne híres. Egy határon túli fociakadémia és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szoros kapcsolatára még tavasszal derült fény.

A csíkszeredai intézmény szakmai igazgatója Dusinszki Zoltán az Origónak nyilatkozva árulta el:

"Az akadémia a székelyföldi magyar közösség számára lett létrehozva 2013-ban, azzal a céllal, hogy felkutassuk és képezzük a régió tehetséges fiatal játékosait, majd közülük a legügyesebbeket átadjuk az akadémia szakmai felügyeletét is ellátó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, ahol a felcsúti csapat színeiben bemutatkozhatnak a magyar élvonalban".

A csíkszeredai mellett az eszéki, a topolyai, a dunaszerdahelyi és a munkácsi akadémia is hasonló elvek szerint működik. Vagyis az évi 10 milliárd adóforinttal megtámogatott határon túli akadémia-hálózatból a felcsúti foci húzhat hasznot.

Hogy pontosan hol lesz a hálózatban a helye az Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért-nak, egyelőre még nem igazán látszik, de hogy meglesz, az szinte biztos. A határon túli focibiznisz ráadásul újabb országokban terjeszkedhet tovább - a magánalapítványi szervezés ellenére akár változatlanul közpénzből. A szervezet céljai összhangban vannak a kormányzati célokkal is, így ha Orbánék akarják, megtalálhatják a módját annak, hogy az Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért-on keresztül valósítsák meg határon túli elképzelésüket.

32,5 milliárd ment határon túli focira

Az Átlátszó korábbi gyűjtése szerint

 • az eszéki akadémia eddig 3 milliárd forintot kapott a magyar költségvetésből,
 • a csíkszeredai fociklub 5,8 milliárdot,
 • a sepsziszentgyörgyi akadémia 4,1 milliárdot,
 • a lendvai fociklub 2,2 milliárdot,
 • a topolyai akadémia 5,9 milliárdot,
 • a szlovák DAC akadémiája 3,75 milliárdot,
 • a komáromi focicsapat 2,24 milliárdot,
 • a kisvárdai Várda SE pedig a kárpátaljai fociakadémiával összefüggésben 4 milliárdot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.