<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar fizetőeszköz hétfőn 370 feletti szinten is járt az euróval szemben, ilyen gyenge pedig még soha nem volt. A piac lépéskényszerbe hozhatja az MNB-t, amely csütörtökön újabb kamatemeléssel reagálhat.

Történelmi mélypontjára került a forint hétfőn délelőtt, miután áttörte az árfolyam a lélektani 370-es szintet. Az új mélypont így 370,230 lett. Az előző se volt épp régi, tavaly áprilisban 369,60-nál volt csúcson az euró-forint jegyzés.

A háttérben számos tényező áll, az egyik legfontosabb, hogy a magyar infláció 9 éves csúcsra ért októberben, amikor a KSH közlése szerint 6,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A hétfői gyengülés mögött viszont vélhetőleg a dollár általános erősödése állhat, ez ugyanis hagyományosan gyengíti a feltörekvő országok devizáit, ez hathatott most a forint árfolyamára is.

Az elmúlt években, amióta a forint ütemesen gyengül, az MNB rendre azt hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcélja, ám úgy tűnt, hogy a 370-es szint már a jegybank számára sem elfogadható és ennek közelében rendre vagy szóban, vagy egyes eszközök bevetésével beavatkozott. Ilyen volt tavaly ősszel, amikor duális alapkamatrendszert vezetett be, hiszen az alapkamatnál magasabb lett az egyhetes betétek kamata.

Ez a kamatkülönbség ugyan később eltűnt, ám a múlt héten miután az alapkamatot 30 bázisponttal emelték, az egyhetes betéteket további 40 bázisponttal tolták felfele. Ez azonban csak csütörtökön hatott, és állította meg a magyar fizetőeszköz gyengülését, és pénteken már újra lejtőre került. A mai mélypont után az általunk megkérdezett piaci szereplők azt várják, hogy csütörtökön tovább emeli az egyhetes kamatokat a magyar jegybank.

Matolcsy Györgyék helyzete persze egyáltalán nem könnyű, hiszen a globálisan dráguló termékekre nincs ráhatásuk. Az is nehézséget jelent az MNB számára, hogy ők hiába próbálják szűkíteni a pénzkínálatot, ami visszafogná az inflációt, a kormány fiskális politikája ezzel szembe megy, hiszen az idei és a jövő évben is két kézzel szórják majd a pénzt, jelentős hiányt felhalmozva. Nem véletlen, hogy az MNB elnöke többször élesen kritizálta a Pénzügyminisztériumot, legutóbb egy hete írt az elhibázott politikáról.

Frissítés:

11.15 után némi fordulat jött a forint piacán, az árfolyam ugyanis erősödni kezdett és 368,80-ig visszajött a forint. Azt nem lehet tudni, hogy piaci folyamatokat látunk vagy az MNB avatkozott esetleg be.