<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Az első hullámot követő viszonylag nyugodt nyár után jelentős esetszámmal köszöntött be a második hullám. A lapunknak nyilatkozó Győrfi Pál szerint az Országos Mentőszolgálat jól bírja a megnövekedett munkát, pedig már a 80 ezret közelíti az elvégzett PCR-koronatesztetek száma. 

Az úgynevezett második hullám óta, - mert hogy most már szinte minden szakértő egyért abban, hogy megkezdődött a járvány következő szakasza, - még több háziorvosi hívás érkezik az Országos Mentőszolgálathoz. Ma 301 fertőzést diagnosztizáltak és egy embert halt meg. 

Még bírják a tempót. Fotó: koronavirus.gov.huMég bírják a tempót. Fotó: koronavirus.gov.hu

„Naponta változó számról beszélünk, de hétköznapokon átlagosan országosan 400-500 hívást fogadunk és kezelünk” – mondta el lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője.

A többszáz potenciális, koronavírus-gyanús esethez való riasztást az OMSZ 790 szervezett mentőegységgel látja el. Az orr- és garatváladékból szerzett mintavétel mellett a mentősök alapfeladatokat is ellátnak, tehát a szívrohamtól kezdve a sztrókig mindent.

Az, hogy az akutális 24 órában a plusz „COVID”-feladatokat hány egység látja el, az mindig a napi szükséglettől függően változik (tavasszal például 60 mentőegységben szabták meg ezt a számot, de most nem számszerűsít), a szóvivő azonban mindenkit megnyugtat:

„Elegendő kapacitással rendelkezünk”.

De ugyanígy a napi szükségletektől függően változnak a területi megoszlási arányok is, azaz, hogy hány kocsi jut Budapestre és vidékre. A tavasszal hadba állított mentőmotorok viszont mégsem látnak el COVID-feladatokat, jelenleg a hagyományos mentőellátásban vesznek részt.

A március óta tartó koronavírus-járvány miatt eddig 27 munkatársnál volt pozitív teszteredmény, de egyetlen esetről sem tudnak, ami kezelést igénylő betegséget okozott volna.

Lapunk arra a kérdésére, hogy várható-e az egységek számának növelése az esetszámok függvényében, Győrfi Pál azt mondja, széles adat-spektrumot monitorizálnak folyamatosan, s ezek alakulása alapján döntenek, hogy mikor válik szükségessé a kapacitások növelése. Mindez azt jelenti, hogy az Országos Mentőszolgálat a második hullám felfelé ívelő, kezdő szakaszában még nem látja szükségét a mentőegységek bővítését.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A rengeteg hívást egyébként az OMSZ nem csak a saját mentőkocsijaival és munkatársaival látja el, hanem az államilag finanszírozott betegszállító szolgáltatók részvételével.

A megugrott esetszámokat támasztja alá, hogy az Országos Mentőszolgálat míg májusban 40 000 PCR-tesztet végzett el, ezen a héten már több mint 76 578 mintavételt végzett el országszerte.

A mintavételek protokollja egyébként a tavaszi pandémia óta nem változott, s az OMSZ megfelelő készletekkel rendelkezik a védőruházatot és a higiénés felszereléseket illetően.

Arra a kérdésünkre, hogy saját tapasztalataikkal alá tudják-e támasztani a járvány változását, miszerint változott a fertőzés által érintett korosztály összetétele, Győrfi Pál úgy reagált:

„Az, hogy jelenleg inkább fiatalokhoz kell mintavételekre kiszállni, arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ tud felvilágosítást adni”.  

Még tavasszal extra funkciókkal bővült az OMSZ ÉletMentő applikációja. Egyrészt a koronavírus-gomb átvisz a koronavirus.gov.hu-ra, másrészt az applikáció úgynevezett push üzenetek vagy értesítések formájában el tudja küldeni a legfrissebb létfontosságú információkat azoknak, akik letöltötték az ÉletMentő alkalmazást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.