2p

Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 6-6 forinttal megy feljebb. Utoljára hat és fél évvel ezelőtt, 2014 augusztusában kellett az autósoknak ennyire mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

Továbbra is jelentősen emelkednek a hazai üzemanyagárak szerdán - vetítette előre a holtankoljak.hu. A benzin és a gázolaj átlaga is bruttó 6-6 forinttal emelkedik literenként.

Így az átlagárak március 10-étől az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 428 forint/liter 

Gázolaj: 435 forint/liter

Az újabb emelés azt jelenti, hogy - mint alábbi grafikonunkon látható - szerdától hat és fél éve nem látott magas árakon tudunk tankolni. 

A drágulás folytatódása annak tudható be, hogy a vártnál nagyobb meglepetést hozott az OPEC  múlt heti találkozója: a tagországok alig növelik kitermelésüket a következő hónapban, ezzel újabb lendületet adtak az olajár emelkedésének - állapítja meg a holtankoljak.hu. Hozzátéve: talán pont ez volt a cél, hiszen a 2020-as veszteségeiket ezek az országok is kompenzálni szeretnék. A megállapodás értelmében Szaud-Arábia továbbra is 1 millió literes mennyiséggel szorítja vissza kitermelését. Így nem teremt túlkínálatot a piacon, amivel stabilan növekedő pályára tereli a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú hordónkénti árát.

Csak öt napig él a pénteken megemelt benzinár. Fotó: MTI
Csak öt napig él a pénteken megemelt benzinár. Fotó: MTI

A hír hallatán ezen olajfajta ára újra emelkedni kezdett, a múlt hét eleji 65 dollárról majdnem elérte a 70 dollárt, ami újabb 3 százalékos emelkedés egy hét alatt. Elemzők nem látják kizártnak, hogy a hordónkénti ár nagyon hamar eléri a 75 dollárt, év végére pedig a 80-at. 

Nem segített a hazai helyzeten a forint gyengülése a dollárral szemben: az árfolyam elmozdult a 300 forintos szintről, és ma már a 310-es szintet közelítette.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!