<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedd reggel az EU hivatalosan is elfogadta a negyedik szankciós csomagját.

A szankciók részletei a nap folyamán fognak megjelenni, ám néhány szankció már most kiderült - írja a Guardian. A szankciók közé tartozik:

  • Importtilalmat vezetnek be számos acéltermékre.
  • Megtiltják az új beruházásokat az energiaszektorban, kivéve ez alól a polgári nukleáris energiát.
  • Exporttilalom a 300 euró feletti luxuscikkekre (autók, ékszerek).
  • Tovább szigorodnak a pénzügyi tranzakciókra és a kettős felhasználású eszközök exportjára vonatkozó szabályozások.

A szankciós csomag kibővítette a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók Kremlhez közel álló oligarchákat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Az EU arról is megállapodott, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagjával együtt megszünteti Oroszország úgynevezett legnagyobb kedvezményben részesített nemzet státusát, ami azt jelenti, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

A szankciókról a Facebook-oldalán Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is beszámolt.

„Örömmel jelenthetem, hogy sikerrel vitáztunk, hiszen a szankció semmilyen módon nem érinti az Oroszországból Európába irányuló energiaszállításokat. (…) A nukleáris ipar, a földgázszállítás, a kőolajszállítás és a szén importja teljes mentességet élvez a szankciós intézkedések hatálya alól. Így tehát a paksi atomerőmű fenntartása és az új erőmű építése semmiféle akadályba nem ütközik” - közölte a miniszter.