Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Gyévai Zoltán, Brüsszel Gyévai Zoltán, Brüsszel

A számottevő nemzeti különbségek ellenére közös elvek mentén javasolja a koronavírus-járvány miatt hozott tagállami korlátozó intézkedések fokozatos visszavonását szerdán közzétett stratégiájában az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta azt az EU27-ek megrendelésére elkészített tervet, ami a meglévő különbségek ellenére is minden tagállamban egységes szempontok figyelembevételével javasolja a koronavírus-járványban fogant tagállami korlátozó intézkedések fokozatos visszavonását.

„Ez nem egy jelzés arra, hogy mindenki hozzáláthat a korlátozások feloldásához, hanem egy közös keretet teremt a kormányok számára ezen döntések meghozatalához” – hangsúlyozta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki nem kötelező ajánlásokkal fordult a járvány különböző fázisaiban tartó tagországokhoz. 

A testület mindenekelőtt három kritérium figyelembevételét javasolja a korlátozó intézkedések feloldása előtt. Ennek időzítése először is a járványügyi helyzet alakulásának függvénye, konkrétan az új megbetegedések és az újonnan kórházi ápolásra szorulók száának tartós csökkenése lehet a jel arra, hogy megkezdődhet a szigorú korlátozások enyhítése. Másodszor a Bizottság szerint csak akkor szabadna hozzáfogni a lazításhoz, ha az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai elegendőek, például elegendő számú kórházi ágy van. Végül, de nem utolsó sorban a tagállamoknak abban is biztosnak kell lenniük, hogy képben vannak a járványhelyzetről, és például képesek a tömeges tesztelésre.

Ursula von der Leyen (MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir)Ursula von der Leyen (MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir)

A Bizottság arra is figyelmeztet, hogy a korlátozó intézkedések fokozatos visszavonása elkerülhetetlenül az új fertőzések számának növekedését idézi majd elő és ezen intézkedések esetleges újrabevezetését is szükségessé teheti.

A dokumentum azt is világossá teszi, hogy az eltérő helyzetek miatt nem reális elvárás, hogy mindenki nagyjából azonos időben térjen vissza a normális kerékvágásba. Ha viszont elérkeznek oda, akkor azt lehetőleg közös elvek figyelembevételével tegyék meg, többek között azért, hogy intézkedéseikkel ne ártsanak szomszédaiknak és másoknak. Ha például egy ország megnyitja a határait és engedélyezi az üzletek újranyitását, azt jobb, ha előtte egyezteti a szomszédos országgal, amelynek polgárai erős késztetést érezhetnek, hogy átjárjanak vásárolni. 

A Bizottság általános alapelvként javasolja a korlátozó intézkedések fokozatos, célzott és alulról építkező visszavonását. A fokozatosság azt jelenti, hogy az egyes korlátozásokat ne egyszerre oldják fel és főleg ne mindenhol, földrajzi és szektorális értelemben is. Az alulról való építkezés pedig azt jelenti, hogy előbb a helyi vonatkozású korlátozásokat tanácsos megszüntetni és utána lépésről-lépésre földrajzilag kiterjeszteni. E megközelítés előnye, hogy indokolt esetben könnyebb vissza is állítani a korlátozásokat. 

A belső határok újranyitását a Bizottság csak akkortól javasolja, ha a határmenti régiók között járványügyi szempontból hasonló a helyzet és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat is lelkiismeretesen betartják. Az ilyen újranyitások egyenlegéből térhetne vissza idővel a normális kerékvágásba a Scgengen-térség, miközben a külső határok újranyitása során tekintettel lennének az EU-n kívüli helyzetre. 

A kormányok kezébe rendkívüli hatásköröket adó általános szükséghelyzeteket az ajánlás szerint az alkotmányos rendelkezésekkel összhangban álló „célzottabb intézkedésekkel” kellene felváltani. De, hogy pontosan mire gondol a testület, az nem derül ki a dokumentumból. Érteni lehet akár a magyar intézkedésekre is.

A dokumentum aláhúzza, hogy a gazdasági tevékenységeket is fokozatosan kell újraindítani. Az viszont elkerülendő, hogy a teljes lakosság egyszerre térjen vissza a munkahelyére.

A Bizottság ajánlásaiban a védőmaszkok közösségben való alkalmazását megfontolandónak nevezi, különösen forgalmas, zárt helyeken, mint amilyenek a zöldségesek, a bevásárlóközpontok, vagy a tömegközlekedési eszközök. A védőmaszkok viselése ugyanakkor nem helyettesítheti, hanem csak kiegészítheti a már bevezetett megelőző intézkedéseket, mint amilyen a fizikai távolságtartás, vagy a gyakori kézmosás. Az egészségügyi dolgozóknak elsőbbséget kell biztosítani az orvosi védőmaszkok használatánál a közösségi célú védőmaszk-használattal szemben.  

Ursula von der Leyen szerdai sajtótájékoztatóján a rövidesen bemutatandó gazdaságfellendítési tervről is szólt néhány szót. Megerősítette, hogy ennek központi eleme az EU hétéves keretköltségvetése lesz, ami megfelelő garanciát biztosíthat az Európai Bizottság számára nagy volumenű kölcsönök piacon való felvételére és a tagállamokban beruházások generálására. A bizottsági elnök elárulta, hogy a testület „nem milliárdos, hanem billiós nagyságrendben gondolkozik”. A javaslatot április vége előtt mutatja be a Bizottság, miután április 23-án, az Európai Tanács egy újabb videókonferencián megvitatta a kérdést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.