2019. szeptember 6. 12:00
mfor.hu

A Brexit-válság közepette a skótok ismét elérhetőnek látják a függetlenséget: a lakosság 49 százaléka támogatja Nicola Sturgeon kormányfő „életálmát.”

Sturgeon a Die Weltnek adott nyilatkozatában arról, beszélt, hogy új választásokat szeretnének. Azokon a skótok nem csak azt nyilváníthatnák ki, hogy elutasítják az Unióból való kilépést, de dönthetnének saját jövőjükről is.

A Skót Nemzeti Párt, amelyet most Sturgeon vezet, 2014-ben kezdeményezett népszavazást. Azon 85 százalékos részvétel mellett a lakosság közel 45 százaléka szavazott a Nagy-Britanniából való kiválás mellett. A kormányfő szerint ha jövőre megismétlik a népszavazást, abból kiderül majd, hogy a skótok kívánják az ő „élete álmát”, az önállóságot. Elkeserítő volt, hogy az elmúlt években sorsukról a fejük felett döntöttek – ezért is volt Skócia a Brexit elleni küzdelem hajtómotorja. Sokkal jobb lesz, ha maguk dönthetnek – és ez az önállóságot is jelenti majd, mondotta.

A kormányfő szerint e kérdésben lényegesen megváltozott az Európai Unió és sok tagállamának véleménye. Míg az EU 2014-ben nem támogatta függetlenedésüket, az álláspont jelentősen megváltozott, tükrözték tárgyalásai. „Meglepő lenne, ha az EU nem venne fel tagjai sorába olyan országot, mint Skócia”, hangoztatta.

Az, hogy a brit kormány blokkolja az újabb népszavazást, ellentétben áll a demokráciával és elfogadhatatlan. A Brexit megmutatta, hogy Nagy-Britannia négy nemzetből áll és egy brit kormány nem tudja igényeiket kielégíteni.

Sturgeon reményei szerint új választás után a Munkáspárt az ő pártjával és a liberálisokkal alakíthat kormányt, amiben a skótok mindent megtesznek majd a kilépés megakadályozásáért. Ugyanakkor az önállóság az egyetlen út, amely végérvényesen lehetetlenné teszi, hogy ,a skótok ne legyenek tagjai az EU-nak.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.