2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Közel 10 milliárd forintot már elszórtak a Fertő-tónál, aztán beütött a válság -  talán ez bírta jobb belátásra a kormányt. A Greenpeace-nek és az UNESCO-nak is megígérték, hogy kisebb és zöldebb lesz a beruházás.

Újratervezést ígért az Orbán-kormány, sokkal kisebb és zöldebb beruházás lesz a Fertő tónál - írja a Népszava keddi cikke. A lap szerint ígéretet tett a kormányzat a Greenpeace-nek, hogy újratervezik a kritikusai szerint súlyosan környezetromboló és megalomán Fertő tavi turisztikai beruházást. A környezetvédő szervezet szerint a jelenleginél sokkal kisebb területre tervezik, úgy, hogy az „újratervezés során a természet védelme fő szempontként fog szerepelni, és a folyamat az érintett civilek számára is átlátható, véleményezhető lesz”.

Az eredeti látványterv egy része. Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.
Az eredeti látványterv egy része. Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A Greenpeace szerint a beruházó magyar állam ugyanezt az UNESCO, Világörökség és a Ramsari Egyezmények szakértői testületének is megígérte, akik a múlt héten jártak Magyarországon és megtekintették az építkezés területét.

A lap emlékeztet: az egykori, meglehetősen elhanyagolt Fertőrákosi öbölbe Orbán Viktor még 2015-ben álmodott meg egy nagy, állami hátterű turisztikai komplexumot. Az időközben 45 milliárd forint fölé nőtt gigaberuházással szemben számos környezetvédő szervezet, az EU és az Unesco is tiltakozott, ám a kormányzat végül a gazdasági nehézségek miatt húzta be kéziféket.

A projektet már elkezdték, 9,3 milliárd forintot el is költöttek - a letarolt terület azóta is zárva van a nagyközönség előtt, a soproniaknak az idei volt az ötödik szezon, hogy Ausztriába kellett menniük, ha fürödni akartak a tavukban. Cikkeink a témában >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!