2020. március 14. 17:39

A szombat délután megjelent Magyar Közlönyben több új, a koronavírus terjedését gátló, illetve az egészségügyi ellátás biztonságát fokozó intézkedést is hatályba léptetnek. 

A szombati Magyar Közlöny számos, a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzettel kapcsolatban módosít jelenleg érvényes törvényeket. Ezek némileg váratlanok, mivel hivatalos bejelentés nem történt velük kapcsolatban. 

Az egyik ilyen, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretén belül csak sürgősségi ellátás nyújtató. Erről minden bizonnyal azért döntött a kormány, mert a kezelések jellegéből fakadóan rendkívül magas kockázatnak van kitéve a rendelő személyzete és a páciens is. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Emellett a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított receptek a veszélyhelyzet időtartama alatt is érvényesek maradnak, sőt a megszűnését követő 90 napig azok lesznek. Ami pedig az e-recepteket illeti, a veszélyhelyzet idején stabil állapotú krónikus betegek esetében a gyógyszerek e-recepten történő rendelése és a tanácsadás távkonzultáció során is megtörténhet.

A megfelelő és szükséges egészségügyi dolgozói létszám biztosítása érdekében dönthetett úgy a kormány, hogy a veszélyhelyzet idejére felfüggeszti a 2012 végén hozott, közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló rendelkezését az egészségügyi dolgozókra vonatkozóan. Ezzel lényegében azt teszik lehetővé, hogy olyan egészségügyi szakemberek térhessenek vissza a kórházakba és az ellátásba, akik már betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.