2p

December 11-én indul a mainál jóval egyszerűbb és gyorsabb azonnali online értékpapírszámla-nyitás – jelentette be Varga Mihály a Magyar Államkincstár (MÁK) Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter elmondta: a kincstári szolgáltatás minden, Ügyfélkapuval rendelkező magyar magánszemély számára rendelkezésre áll, mindössze néhány percre csökken a számlanyitás időtartama. Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.

A magyar gazdaság önállósága és Magyarország szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az államadósság nagyobb része ne külföldi, hanem magyar kézben legyen – mondta a miniszter, majd kifejtette: 2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé növeltük, a kamatok 75 százaléka belföldön marad, közel a fele a magyar háztartásokat gyarapítja. Varga Mihály hozzátette: az elmúlt évtizedben a lakossági állampapírok állományát mintegy 10 000 milliárd forintra növeltük, ami több mint húszszorosa a 2010-es értéknek. Jelenleg a felnőtt lakosság 12 százaléka rendelkezik állampapírral, tehát van tere a további fejlődésnek.

A jövőben is meg kívánjuk őrizni a magyar állampapírok versenyképességét, legyen szó hozamról, a biztonságról, vagy épp az egyszerűségről, gyorsaságról – tájékoztatott a tárcavezető. Mint mondta: a jövő héten induló, Ügyfélkapun keresztül megvalósuló szolgáltatás piaci összehasonlításban is egyedülálló, a banki szolgáltatásokkal összehasonlítva is előnyös: ma egyetlen pénzintézet sem nyújt ennél rugalmasabb lehetőséget értékpapírszámla megnyitására.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos
Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke beszédében kiemelte: 2019 óta van lehetőség a Kincstárban online számlanyitásra, és már minden 3. ügyfelük így nyit értékpapírszámlát. Emellett a WebKincstár és MobilKincstár szolgáltatások népszerűségét jelzi, hogy a tranzakciók közel 80 százalékát már ezeken az online felületeken kezdeményezik az ügyfelek. A továbbfejlesztett szolgáltatások üzembe helyezésének részeként az informatikai rendszerek átállítására is sort kell keríteni: a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások így december 8. 16:00 órától december 11-én 6:00 óráig nem lesznek elérhetőek – tudatta a MÁK elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!