<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
mfor.hu

Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.

Nagyinterjút adott az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter, minden fontosabb aktualitás szóba került. Ezek közül a kevésbé gazdasági, inkább politikai témákat kihagytuk a szemlénkből, a többi esetében összefoglaltuk a válaszokat, témakör szerint. 

Infláció

Varga szerint az infláció magasabb szintje átmeneti, a hirtelen visszarendeződés és annak folyományai - a tengeri szállítmányozás konténerhiánya és az autógyártás alkatrészhiánya - dobja most meg az árakat.

Szerinte alapvetően az energiaárak növekedése hajtja föl az inflációt. Az euróövezet első negyedéves 2 százalékos áremelkedése jórészt az energiaárak 10 százalékos növekedéséből fakad. Ez megjelenik Magyarországon is, nem véletlen, hogy a jövedéki termékek közül a benzin, gázolaj ára nőtt a legnagyobb mértékben.

Varga Mihály (Fotó: Bánkuti András)Varga Mihály (Fotó: Bánkuti András)

A mezőgazdasági termékek árában ott van az idei aszály, de áttételesen a munkabérek 8 százalékos növekedése is. Varga szerint ha a jegybank használja a nála meglévő eszközöket, akkor az infláció újra visszamehet a 3 százalékos tartomány irányába 2022-ben.

Varga vs. Matolcsy

Matolcsy György jegybankelnök arról írt cikket a Magyar Nemzetbe, hogy szerinte hibás és kockázatos az a nagy, 5,9 százalékos a hiánycél, melyet Varga jelölt meg a jövő évi költségvetésben.

Erre regálva Varga elmondta, hogy jelenleg nagyobb problémának tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét.

Matolcsy azt írta, a hiányt már jövőre 3 százalék alá kéne vinni. Varga szerint ez hiba lenne, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna: nem véletlenül függesztette fel az erre vonatkozó költségvetési szabályt az Európai Bizottság. A pénzügyminiszter kihangsúlyozza, hogy most a gazdasági újraindítást kell végrehajtani, így természetes a nagyobb hiány.

Varga végül így reagált a jegybankelnök kritikájára:

"A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022."

Vas és beton?

Matolcsy kritikusan azt is írta, hogy Magyarország "vasba és betonba" fektet, és nem okos beruházásokba, a digitalizációt előre sorolva. Varga szerint ez vitatható, mert az ország fejlesztési koncepcióiban a körforgásos gazdaság, a zöld gazdaság, a digitalizáció elemei egyre inkább megjelentek. Szerinte nincs vita a jegybank és a kormány között abban, hogy sokkal inkább a tudásintenzív ágazatokra kell tenni a hangsúlyt. Talán a jegybankelnök gyorsabban akar haladni annál, mint amire a lehetőségeink engednek - vélte Varga.

Matolcsy kritikája még az is, hogy az építési beruházások aránya 50 százalékos, és sok száz milliárdot szignáltak kiemelt közúti vagy vasúti projektekre, hidakra, sportlétesítmények fejlesztésére. Varga azt válaszolta erre, hogy sok felsőoktatási intézménynél úgynevezett Science parkok megvalósításába fogtak, ezeket először nyilván fel kell építeni, és ha elkészültek, utána jön a tudástőke-beruházás.

Az európai meg a magyar helyreállítási alap

Az Európai Unió még nem hagyta jóvá a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, ezért Orbán Viktor bejelentette, hogy létrejön a Nemzeti Helyreállítási Alap. Varga elmondta, ennek idén 450 milliárd forint lesz a keretösszege. Ez a 3600 milliárdos gazdaság-újraindítási alap része. Amikor megérkezik az EU-tól az RRF-pénz, akkor azzal visszatömik a költségvetésen a nemzeti alap által ütött lyukat. Ha tovább csúszik a megegyezés, akkor jövőre is a nemzeti alapból finanszírozzák az RRF-es programokat.

Hogy mikor lesz meg a megállapodás az EU-val arról így nézett ki a kérdés-felelet:

"ATV: Egy 10-es skálán mekkora esélyt ad rá, hogy a ’22-es választások előtt meglesz a megállapodás, és a szalagátvágások is?

 

Varga: Optimista vagyok, legyen Fellinivel szólva 8 és fél."

Megszűnt a kedvezményes ételkiszállítás

A kormány július 31-el kivezette az 5 százalékos kedvezményes áfát az elvihető italokra, ételekre a vendéglátásban. Varga szerint ez szükséges volt, mert azok az éttermek, amelyek konyhát üzemeltetnek, személyzetet tartanak fenn, nem kerülhetnek versenyhátrányba azokkal szemben, ahol szimpla kiszállítás folyik, más költségekkel. Ezért volt korábban is eltérő a két szolgáltatás áfa-kulcsa, az újraindítás idején a korábbi szabályozás áll vissza, magyarázta.

Negyedik hullám

A pénzügyminiszter az ország átoltottsági szintje miatt jóval kisebb mértékben számít arra, hogy gazdaságot korlátozó intézkedésekre lesz szükség. A hitelmoratórium szeptember 30.-a utáni meghosszabbításáról augusztus végéig folynak az egyeztetések, akkor érkeznek be a nemzeti konzultáció válaszai is, itt egy kérdés szintén ezzel foglalkozik. Ezek után lehet dönteni.

Euró?

Az ATV megkérdezte, hogy a 2022-26-os parlamenti ciklusban bevezethető lesz-e az euró. Varga azt mondta, mivel az uniós fejlettség 74 százalékán állunk, ezt még korainak látja. De egyébként ma is igennel szavazna az EU-csatlakozásra.

(ATV)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.