Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egyszerűbb engedélyeztetési eljárásokkal és az engedélyek meghosszabbításával akarja kimozdítani a holtpontról az építőipart a gazdaságvédelmi operatív törzs – jelentette be kedden Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt mondta, hogy az állami intézmények és a szakmai szervezetek véleményét is figyelembe vették. 

Drámai hónapokat él át a hazai építőipar és az elmúlt hónapokban gyakorlatilag semmiféle külső ösztönzőt nem kapott. Visszaestek a megrendelések, az egyik legnagyobb generálkivitelező, a Market Zrt. vezetője önkéntes 10-15 százalékos árcsökkentést sürgetett az ágazat résztvevőitől, hogy beinduljanak a megrendelések. A kormány eddig csak ígérgette, hogy közbelép, de nem tett semmilyen kézzelfogható lépést. Varga Mihály most azonban több intézkedést is előrebocsátott, amit a gazdaságvédelmi operatív törzs foglalt össze.

A beruházások felgyorsítását és a kapacitások jobb kihasználását szolgálja, hogy lendületbe hozzák a hatósági eljárásokat. Egyszerűbbek és gyorsabbak lesznek a bírálatok, a környezetvédelmi hatásvizsgálatok és a közműengedélyezési eljárások. Automatikusan meghosszabbítják azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzet végétől számított egy éven belül járnak le - ismertette a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatait. 

A miniszter a lengyel és német gyakorlatra utalva azt mondta: ezek alapján hatékonyabbá szeretnék tenni az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert. Közel felére akarják csökkenteni az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát.

Új elemként azt is bejelentette, hogy létrehoztak egy építőipari akciócsoportot, vezetője Gyutai Csaba vezérigazgató. Ez a grémium közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a (nyilván állami – a szerk.) beruházások felgyorsításával - vázolta a csoport feladatát Varga Mihály.

Az építőiparban jelenleg 110 ezer vállalkozás működik és 340 ezer embert foglalkoztatnak. A munkaerőhiány nyáron némileg enyhült azzal, hogy néhány ezer szakmunkás visszatért külföldről, illetve az itt dolgozó külföldiek nem tudtak hazautazni nagy számban. A nyár végén azonban sok ezer magyar szakember visszautazott németországi vagy ausztriai munkahelyére és ott is ragadt a beutazási korlátozások - és persze a magasabb bérek miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.