Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A pénzügyminiszter és a Magyar Bankszövetség elnöke közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a koronavírus miatt 2020 végéig kihirdetett törlesztési moratórium a lízingügyletekre is vonatkoznak, a speciális területnek számító hitelkártya-adósságokkal kapcsolatban azonban később adnak ki állásfoglalást.

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar bankrendszer stabil, szilárd, nem látunk olyan körülményt, ami ezt veszélyeztetné. A szektor tavalyi, közel 700 milliárd forintos rekordnyereség elegendő tartalékot jelent a bankoknak a mostani helyzet kezelésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTIVarga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke gyors és hatékony megoldásnak tartja, hangsúlyozva, természetesen az egyes részletszabályokat meg kell ismerni, addig is kérik az ügyfeleket, hogy ne keressék fel a bankjaikat.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a hitelkártya-adósságok kérdése speciális terület, megvizsgálja a kormány, mi legyen itt az irányadó, erről hamarosan kiadnak egy állásfoglalást. A lízingre és a diákhitelekre is vonatkoznak a moratóriumra meghozott szabályok. Valamint a kormányrendelet március 18-ai kihirdetése után esedékessé váló törlesztésekre, azokra viszont nem, amelyeket addig kellett volna megfizetni. A rövid lejáratú vállalati hiteleknél a hitelkeret automatikusan meghosszabbodik. 

Lapunk kérdésére a pénzügyminiszter azt mondta, az eredetileg 2020 végéig tartó törlesztési moratórium alatt csak a hitelek futamideje hosszabbodik meg, a bankok nem számolhatnak fel kamatot a törlesztés felfüggesztődése alatt, vagyis ezzel nem emelkedhetnek a hietelezési költségek a határidő lejárta után.

Varga Mihály még egyszer nyomatékosította, hogy aki úgy érzi, problémája van a hiteltörlesztéssel, annak semmit sem kell tennie, a moratórium ugyanis automatikus. Csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a könnyítésre nem tart igényt és továbbra is szeretne törleszteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.