<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A pénzügyminiszter és a Magyar Bankszövetség elnöke közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a koronavírus miatt 2020 végéig kihirdetett törlesztési moratórium a lízingügyletekre is vonatkoznak, a speciális területnek számító hitelkártya-adósságokkal kapcsolatban azonban később adnak ki állásfoglalást.

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar bankrendszer stabil, szilárd, nem látunk olyan körülményt, ami ezt veszélyeztetné. A szektor tavalyi, közel 700 milliárd forintos rekordnyereség elegendő tartalékot jelent a bankoknak a mostani helyzet kezelésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTIVarga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke gyors és hatékony megoldásnak tartja, hangsúlyozva, természetesen az egyes részletszabályokat meg kell ismerni, addig is kérik az ügyfeleket, hogy ne keressék fel a bankjaikat.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a hitelkártya-adósságok kérdése speciális terület, megvizsgálja a kormány, mi legyen itt az irányadó, erről hamarosan kiadnak egy állásfoglalást. A lízingre és a diákhitelekre is vonatkoznak a moratóriumra meghozott szabályok. Valamint a kormányrendelet március 18-ai kihirdetése után esedékessé váló törlesztésekre, azokra viszont nem, amelyeket addig kellett volna megfizetni. A rövid lejáratú vállalati hiteleknél a hitelkeret automatikusan meghosszabbodik. 

Lapunk kérdésére a pénzügyminiszter azt mondta, az eredetileg 2020 végéig tartó törlesztési moratórium alatt csak a hitelek futamideje hosszabbodik meg, a bankok nem számolhatnak fel kamatot a törlesztés felfüggesztődése alatt, vagyis ezzel nem emelkedhetnek a hietelezési költségek a határidő lejárta után.

Varga Mihály még egyszer nyomatékosította, hogy aki úgy érzi, problémája van a hiteltörlesztéssel, annak semmit sem kell tennie, a moratórium ugyanis automatikus. Csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a könnyítésre nem tart igényt és továbbra is szeretne törleszteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.