2018. október 10. 21:51
mfor.hu

Szerintük az EMMI a valóságnak megfelelő adatokat közölt.

Az EMMI után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is reagált a várólistákról szóló reggeli cikkünkre, visszautasítják az ott megjelent állításainkat, melyek szerintük a közvélemény félrevezetésére és a betegek megrémítésére alkalmasak.

Közleményükben arra hivatkoznak, hogy honlapjukon a nyilvános listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. A NEAK szerint lapunk egyben kezelte ezeket az adatokat. "2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma - szemben a 2012-es 71 903-mal - mindössze 28 361 fő", írják.

Mfor-álláspont: 
Ahogy az a lenti képen is látható, a NEAK honlapja külön kezeli a várólistát és az előjegyzési listákat. Cikkünk készítésekor mi kizárólag a várólistákra fókuszáltunk, az azon szereplő beavatkozások várakozási idejét gyűjtöttük ki és összesítettük a várakozók számát. Vagyis ha az általunk közölt számok mindkét lista adatait tartalmazzák  - ahogy azt a NEAK közleménye tényként kezeli - akkor a NEAK honlapján elérhető tájékoztatás félreértésekre ad okot - erősebben fogalmazva: félrevezető - abból nem derül ki, hogy a várólistákra vonatkozó adatok egyben a másik listát is tartalmazzák.  Ugyanakkor további tájékoztatásért a NEAK-hoz fordulunk, mivel a közleményük alapján úgy tűnhet, a várólisták és előjegyzési listák átfedésben vannak.

A NEAK közleményében különbséget tesz még a tervezett és a tényleges várakozási idő között, ám a honlapon erre vonatkozóan sem találtunk releváns információt. Az adatbázis 4 kategóriát különböztet meg: átlagos várakozási idő, minimum és maximum, illetve medián várakozási idő.

A NEAK szerint a parlamentben az EMMI pontos, naprakész tájékoztatást adott a kórházi várólistákról a NEAK által a kórházak adatai alapján vezetett várólista nyilvántartás szerint. Kiemelik, hogy a műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően. A legutóbbi OECD adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályog műtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd és csípő műtétek esetén 2012-hez viszonyítva több mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási idő. is az erős közép mezőnybe, a kedvező részbe kerültünk át.

A reggeli cikkünk várakozási időre vonatkozó tájékoztatása nem felel meg a valóságnak - írja a NEAK, mert az csak a tervezett várakozási időként feltüntetett várakozási időket emelte ki, a tényleges - alacsonyabb - várakozási időket nem.

"A cikk állításaival szemben a tényleges várakozási idő szürkehályog műtét esetén 2012-ben 90 nap volt 2018. I. félévében 46 nap, ami közel 50 %-os csökkenés, csípőprotézis műtét esetében 2012-ben 180 nap volt, 2018. I. félévében 86 nap, ami közel 49 %-os csökkenés, a térdprotézis műtét esetén 2012-ben 241 nap volt, 2018. I. félévében 123 nap, ami több mint 52%-os csökkenés" - közölték, de mint jeleztük, ez nem derül ki egyértelműen az alapkezelő által közzétett információkból.

Folytatva a közleményben foglaltak idézését: Magyarországon az elmúlt években a kormány intézkedéseinek eredményeképpen radikálisan csökkent a műtétre várók száma és csökkent a várólisták hossza. Köszönhető ez annak is, hogy az egészségbiztosító valós idejű, központi várólista-nyilvántartásra kötelezte a kórházakat, másrészt annak, hogy a kormány 2010 óta összesen közel 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek végzésére annak érdekében, hogy ne legyen anyagi korlátja az elvégezhető operációknak. 

A tendencia az, hogy 2012-hez viszonyítva kevesebb mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi  mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási  idő. A cél továbbra is ezen az úton a fejlődés, a tervezés, ütemezés javítása, ahol szükséges az idő további csökkentése - zárul a közlemény érdemi része.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.