4p

Szerintük az EMMI a valóságnak megfelelő adatokat közölt.

Az EMMI után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is reagált a várólistákról szóló reggeli cikkünkre, visszautasítják az ott megjelent állításainkat, melyek szerintük a közvélemény félrevezetésére és a betegek megrémítésére alkalmasak.

Közleményükben arra hivatkoznak, hogy honlapjukon a nyilvános listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. A NEAK szerint lapunk egyben kezelte ezeket az adatokat. "2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma - szemben a 2012-es 71 903-mal - mindössze 28 361 fő", írják.

Mfor-álláspont: 
Ahogy az a lenti képen is látható, a NEAK honlapja külön kezeli a várólistát és az előjegyzési listákat. Cikkünk készítésekor mi kizárólag a várólistákra fókuszáltunk, az azon szereplő beavatkozások várakozási idejét gyűjtöttük ki és összesítettük a várakozók számát. Vagyis ha az általunk közölt számok mindkét lista adatait tartalmazzák  - ahogy azt a NEAK közleménye tényként kezeli - akkor a NEAK honlapján elérhető tájékoztatás félreértésekre ad okot - erősebben fogalmazva: félrevezető - abból nem derül ki, hogy a várólistákra vonatkozó adatok egyben a másik listát is tartalmazzák.  Ugyanakkor további tájékoztatásért a NEAK-hoz fordulunk, mivel a közleményük alapján úgy tűnhet, a várólisták és előjegyzési listák átfedésben vannak.

A NEAK közleményében különbséget tesz még a tervezett és a tényleges várakozási idő között, ám a honlapon erre vonatkozóan sem találtunk releváns információt. Az adatbázis 4 kategóriát különböztet meg: átlagos várakozási idő, minimum és maximum, illetve medián várakozási idő.

A NEAK szerint a parlamentben az EMMI pontos, naprakész tájékoztatást adott a kórházi várólistákról a NEAK által a kórházak adatai alapján vezetett várólista nyilvántartás szerint. Kiemelik, hogy a műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően. A legutóbbi OECD adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályog műtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd és csípő műtétek esetén 2012-hez viszonyítva több mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási idő. is az erős közép mezőnybe, a kedvező részbe kerültünk át.

A reggeli cikkünk várakozási időre vonatkozó tájékoztatása nem felel meg a valóságnak - írja a NEAK, mert az csak a tervezett várakozási időként feltüntetett várakozási időket emelte ki, a tényleges - alacsonyabb - várakozási időket nem.

"A cikk állításaival szemben a tényleges várakozási idő szürkehályog műtét esetén 2012-ben 90 nap volt 2018. I. félévében 46 nap, ami közel 50 %-os csökkenés, csípőprotézis műtét esetében 2012-ben 180 nap volt, 2018. I. félévében 86 nap, ami közel 49 %-os csökkenés, a térdprotézis műtét esetén 2012-ben 241 nap volt, 2018. I. félévében 123 nap, ami több mint 52%-os csökkenés" - közölték, de mint jeleztük, ez nem derül ki egyértelműen az alapkezelő által közzétett információkból.

Folytatva a közleményben foglaltak idézését: Magyarországon az elmúlt években a kormány intézkedéseinek eredményeképpen radikálisan csökkent a műtétre várók száma és csökkent a várólisták hossza. Köszönhető ez annak is, hogy az egészségbiztosító valós idejű, központi várólista-nyilvántartásra kötelezte a kórházakat, másrészt annak, hogy a kormány 2010 óta összesen közel 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek végzésére annak érdekében, hogy ne legyen anyagi korlátja az elvégezhető operációknak. 

A tendencia az, hogy 2012-hez viszonyítva kevesebb mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi  mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási  idő. A cél továbbra is ezen az úton a fejlődés, a tervezés, ütemezés javítása, ahol szükséges az idő további csökkentése - zárul a közlemény érdemi része.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!